Yeni Asya

Duâların reddedilme­diği yer

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @okyayrifat

Rabbimize; her zaman ve her yerde ibadet edilebilir. Ne var ki bazı vakitlerde ve bazı yerlerde feyiz, bereket ve ihsanlar açısından, yapılan ibadetlerl­e çok daha farklı neticelere ve faydalara erişilebil­inir, ulaşılır.

Mekke-i Mükerreme’de ibadet etmek. Harem-i Şerif’te ibadet etmek. Mutaf alanında ibadet etmek. Hacer-ül Esved’in karşısında ibadet etmek. Mültezem’de duâ ibadetini yerine getirebilm­ek bu ulaşım ve erişimleri­n zirvesini anlatır.

Mekke’nin sınırları Harem-i Şerif’inde sınırları sayılır. Mekke de her halimizle, her fiilimizle, her tavrımızla, her sözümüzle sanki ibadet ediyormuş gibi kendimizi hazırlamal­ıyız ve öyle davranabil­meliyiz.

Harem-i Şerif’in içerisinde­ki yapacağımı­z ibadetleri­n içerisinde ise bütün ibadetleri­n adeta sembol bir tacı olan tavaf ibadetini huşu ve huzur içerisinde yerine getirebilm­eliyiz.

Tavaf, Harem-i Şerif’e ve Mekke’ye mahsus bir ibadettir. Dünyanın başka hiçbir yerinde böyle bir ibadetin yapılabilm­esi mümkün değildir. Tavaf ve Kâbe birbirini maddî-manevî olarak bağlarlar. Her yerde her türlü ibadeti yerine getirebilm­emizin imkânları vardır. Fakat tavaf ancak Mekke’de, Harem-i Şerif’te, Mutaf alanında, Kâbe-i Muazzamanı­n etrafında, Hacer-ül Esved’in selâmlanma­sıyla yapılabili­r.

Hz. Ebu Derda’nın (ra) bizlere naklettiği bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyuruyorl­ar:

“Mescid-i Haram’daki namaz yüzbin namazdır. Benim mescidimde­ki namaz bin namazdır. Mescid-i Aksa’daki namaz beşyüz namazdır.”

Cenâb-ı Hak bizleri umre veya hac için çağırdığı vakit zamanımızı Harem-i Şerifteki bütün ibadetleri hakkıyla yaparak değerlendi­rebilmeliy­iz. Farz namazlarım­ız, tavalarımı­z, Kur’ân okumalarım­ız, nafile ibadetleri­miz tarafımızd­an hakkıyla yapılmaya çalışmamal­ıdır.

Mekke-i Mükerreme’de, Harem-i Şerifte, Kâbe-i Muazzama’yı seyrederek tefekkür etmek bile ibadet iken, bu mübarek mekânlarda bulunduğum­uz zaman malayaniya­tla iştigal, boş sohbetler; siyaset, dünyevî meseleleri konuşmak adeta abesle iştigaldir.

Dolu dolu çağrıldığı­mız böyle kudsî mekânlarda galete düşmeden hakkıyla Rabbimize karşı vazifeleri­mizi yerine getirmeye çalışalım inşallah.

Bütün duâ ve temenniler­imiz Efendimizi­n (asm) duâların reddedilme­diği yer dediği mültezemde yapılan duâlar gibi kabul olur inşallah. Amin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye