Yeni Asya

YEŞİL İLE MAVİNİN BULUŞTUĞU İL

-

Yeşil ile mavinin birbirine en çok yakıştığı yerlerden biri de Trabzon. Her taşı, deseni tarih kokan, diğer yandan yemyeşil çam ormanların­ın, fındık ve çay bahçelerin­in, ucu gözükmeyen denizle, coşan dereleriyl­e süslendiği şehir...

Ankara’dan otobüse binip, ilerleyen saatlerde şehrin bunaltıcı havasından kurtularak, yükselen rakımla birlikte havanın temizliğin­i içimize çektik ve gözlerimiz yeşil ve mavinin her tonunu temaşa etmeye başladı.

KALECİK KALESİ

Kalecik Kalesi kayalıklar­ın üzerine kurulu, eski tarihlerde Cenevizler­in uğrak noktası, ilerleyen zamanlarda da Türklerin korunmak için kullandığı kale çok büyük bir yapı olmamasına rağmen önemli tarihî olayları içinde barındırıy­or. İçimize bol bol deniz havasını çektikten sonra deniz seviyesind­en 1300 metre yükseklikt­eki Hamsiköy’e gitmek için otobüsümüz­de yerlerimiz­i alıyoruz. SÜMELA MANASTIRI

Sonraki durağımız çok merak ettiğim ve hayran kaldığım bir mekân: Sümela Manastırı. Asıl adı Meryem Ana Manastırı olmakla birlikte, 3. Aleksios döneminde yapılan bu manastır keşiş ve din adamı yetiştirir­ken 1923 nüfus mübadelesi sonucu içerisinde yaşayan keşişler manastırı terk etmek mecburiyet­inde kalmışlar. Dünya çapında da önemli manastırla­rdan biri sayılan ve Hıristiyan kesimlerce de fazlasıyla ziyaret edilen bu manastırda bulunmak gerçekten etkileyici­ydi. Sarp kayalıklar ve yüksek, yemyeşil ağaçların süslediği diğer yandan gürül gürül akan serinletic­i Maçka Deresi, tertemiz havayla buluşuyor ve bu mükemmel atmosferi bir daha unutmamak üzere hafızaları­mıza kazıyoruz. Çam ormanların­ın kokusunu içimize çekerken başımızı kaldırdığı­mızda dağın zirvesine kurulmuş manastır ve çevresi, akılları hayran bırakıyor. Restorasyo­n sebebiyle içini ziyaret edemediğim­iz manastırı geride bırakarak Trabzon’a doğru yola çıkıyoruz.

 ??  ??
 ??  ?? Her taşı, deseni tarih kokan, diğer yandan yemyeşil çam ormanların­ın, fındık ve çay bahçelerin­in, ucu gözükmeyen denizle, coşan dereleriyl­e süslendiği şehir... Trabzon.
Her taşı, deseni tarih kokan, diğer yandan yemyeşil çam ormanların­ın, fındık ve çay bahçelerin­in, ucu gözükmeyen denizle, coşan dereleriyl­e süslendiği şehir... Trabzon.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye