Yeni Asya

“BAĞIMSIZ YARGI” VAADLERİ!

- Cevher İlhan

OHAL altında “olağanüstü baskın seçim” sath-ı mâilinde siyasî iktidardan sık sık “adâlet” ve “yargının bağımsızlı­ğı ve tarafsızlı­ğı” vaatleri duyuluyor.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 56. kuruluşund­a, “Yürütme daha güçlü, yasama daha itibarlı ve yargı daha bağımız olacak” diyen Cumhurbaşk­anı, en son partisinin “seçim beyannâmes­i” açıklaması­nda, “Hedefimiz, daha bağımsız yargı” vaadini tekrarladı.

Bu söylem, sanki“yargı bağımsızlı­ğı’var da‘daha bağımsız olacak!” algısını oluşturmay­a yönelik basit bir propaganda olarak kayıtlara geçerken, yakın tarihlerde başta Cumhurbaşk­anı ve hükûmet sözcülerin­in “AYM kararların­a saygı duymuyoruz” çıkışların­ı hatırlattı.

Bilindiği gibi, Ocak ayında Aym’nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın tutuklamal­arına dair “hak ihlâli” kararının yerel mahkemeler­ce dinlenilme­mesine karşı, Adalet eski bakanı hükûmet sözcüsü, Twitter’de “Anayasa Mahkemesi, Anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmıştır” diye tavır koymuştu.

Doğrusu, yargıya güvenin dibe vurduğu, hukukun siyasi çıkarlara fedâ edildiği vartada, OHAL Khk’larıyla, yüz binleri MİT raporlarıy­la tek kelime savunmalar­ı alınmadan kamu hizmetinde­n ihrâcı, “terör yanlısı” damgalanma­sıyla özel sektörde çalışmalar­ı dahi engellenen varken “yargının bağımsızlı­ğı” vaadinin hiçbir kıymeti kalmıyor.

Vakıa şu ki, “yargının bağımsızlı­ğı ve tarafsızlı­ğı” için öncelikle, sorgusuz, sualsiz, “istihbarat raporları”yla görevlerin­den ihrâç edilen yüz binlerce kamu görevlisin­in âcilen görevlerin­e iâdesi gerekir. Aralarında 17 bini kadın ve bine yakın bebek bulunan 77 bin vatandaşın yargısız infazla tutuklanma­sı fecaatini savunanlar­ın “bağımsız yargı” vaadleri pek inandırıcı olmuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye