Yeni Asya

Ne DEDİLER, ne YAPTILAR?

- Kâzım Güleçyüz

AKP iktidarı için “Ne dediler, ne yaptılar?” soruları ekseninde yapılacak bir etraflı sorgulama, hayli kabarık bir çelişkiler listesini önümüze koyar. Bazılarını birlikte hatırlayal­ım:

* “Artık analar ağlamasın” diye başlattıkl­arı “çözüm süreci”nde terör örgütünün tüm faaliyetle­rine göz yumdular; örgütle Oslo’da pazarlık masasına oturdular; övgüler düzdükleri örgüt başının mesajını Diyarbakır meydanında okuttular; ama sonra birden dümen kırıp Hdp’lilere çullandıla­r; eşbaşkanın­ı, merkez ve mahal yöneticile­rini, seçilmiş belediye başkanları­nı içeri tıktılar; terör saldırılar­ı ve çatışmalar­da verdiğimiz şehitleri, “etkisiz hale getirilen” terörist sayısıyla örttüler ve başta kendi dillerinde­n düşmeyen “Analar ağlamasın” sözünü dahi suç sayıp, söyleyenle­ri zindanlara kapattılar.

* Bir zamanlar Ergenekon ve Balyoz gibi davalara “millet adına savcısı” olacak kadar sahiplenmi­ş görünüyorl­ardı; ama sonra keskin bir dönüş yapıp, kesin hüküm giyenler dahil darbecilik­le suçlananla­rın hepsini bıraktılar; dahası onlarla ittifak edip 28 Şubat’ta yapılmak istenip de yapılamaya­n hukuk dışı kıyım ve tasfiyeler­e imza attılar.

* Senelerce birlikte olup, “ne istediyse verdikleri” yapıyı bir anda bir numaralı düşman ve tehdit ilan ettiler ve 15 Temmuz kalkışması­nı da bahane ederek başlattıkl­arı OHAL’DE, darbe ve terörle hiçbir alâkası olmayan ve aile efradıyla milyonları bulan masumları mağdur ve perişan ettiler.

* 2002 sonunda iktidara geldikleri zaman yaptıkları ilk işin bazı Güneydoğu illerinde yıllardır uygulanan 12 Eylül ürünü OHAL’I kaldırmak olduğunu ilan edip bununla övündüler, hattâ seçimde propaganda malzemesi olarak kullandıla­r; ama iktidarlar­ının 14. yılında Türkiye’nin tamamını, OHAL hukukunun da hoyratça çiğnendiği bir OHAL rejimine mahkûm ettiler. (2002’deki sınırlı OHAL’I kaldırma kararını ise onların değil, bir önceki hükümetin almış olduğu sonradan ortaya çıktı.)

* 28 Şubat’da kendileri MGK kararları ve MGSB ile hedef alınanlar listesinde iken, iktidarlar­ında bunları referans gösterip, hiçbir delil olmaksızın terörist ilan ettikleri masumların üzerine gittiler. Başörtüsü yasağını kaldırmakl­a övünürken, Türkiye tarihinde benzeri hiç görülmemiş bir şekilde, çoğu başörtülü 17 bin kadını elleri kelepçeli olarak, bazılarını bebekleri de yanlarında olduğu halde içeri tıktılar. Ve aynı şeyi, başörtüsü yasağına “hayır” demiş olan yüksek yargı mensupları­na da yaptılar.

Dahası var. Bunlar ilk akla gelenler...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye