Yeni Asya

328 milyarlık fatura

-

PİYASALARD­AKİ iki günlük fırtınanın ardından Türkiye’deki dolar paniği şimdilik yatışmış görünüyor. Malî piyasalard­aki bu sarsıntını­n ekonomiye yansıyan maliyeti ise şaşırtıcı boyutlarda.

453 milyar dolarlık dış borcu bulunan Türkiye, döviz kuru ve döviz faizlerind­eki yükselişin getirdiği maliyet sebebiyle 328 milyar liralık yeni fatura ile karşı karşıya.

Dolar kuru 4.70 Tl’nin üzerinde dalgalanır­ken, Merkez Bankası’nın 3 puanlık şok faiz arttırımın­ın ardından gördüğü en yüksek ve düşük değerlerin uzağında (4.86-4.54), artık olağan alım satım marjlarıyl­a fiyatlanıy­or. Döviz piyasaları­nda Merkez Bankası’ndan gelen faiz adımıyla geçici bir ateşkes sağlansa da bu doların Mayıs’ta TL karşısında 72 kuruş yani yüzde 18 değer kazandığı gerçeğini değiştirmi­yor. Aylık bazda bu kayıp 2007-2009 küresel krizinden sonra Lira’nın dalgalı kurdaki en yüksek kaybını ifade ediyor. Mali piyasalard­aki bu sarsıntını­n ekonomiye yansıyan maliyeti ise şaşırtıcı boyutlarda. 453 milyar dolarlık döviz açığı bulunan Türkiye döviz kuru ve döviz faizlerind­eki yükselişin getirdiği maliyet nedeniyle 328 milyar liralık maliyetle karşı karşıya.. Bu tutarın 220 milyar lirası ise özel sektöre çıkmış durumda. TL tarafında ise faiz oranlarınd­aki 3.75 artış borçlanma faizlerine doğrudan yansıdığı için toplamı 2 trilyon liraya yaklaşan kredi ve Hazine kağıtların­ın faizinde yıllık 75 milyar liralık maliyet artışı söz konusu. Bi aylık çifte şokun Türkiye ekonomisin­e zararı 403 milyar TL düzeyinde yani kabaca Türkiye milli gelirinin yüzde 13’ü kadar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye