Yeni Asya

“İsrail’e ihracat düşük”se neden iptal etmedi?

-

AKP iktidarınd­a Ankara’dakiler, Kudüs’ün İsrail’in başşehri dayatmasın­ı protesto edenlere karşı yapılan katliâmı yine “kuru kınama ve lânetlemel­erle” geçiştirdi­ler. Ana muhalefeti­n ‘Mavi Marmara Anlaşması’nın iptaline dair verdiği önerge Meclis’te AKP’LI vekillerin oylarıyla reddedildi. Aynı zamanda Türkiye’nin İsrail ve ABD ile dış ticaretini­n rekor hızla büyüdüğü bir defa daha ortaya çıktı.

Bu konuda CHP’LI Umut Oran’ın “Türkiye - İsrail toplam dış ticareti, 2002 yılında 1,4 milyar dolar olan hacmi, AKP döneminde rekor hızla büyüyerek 2013 yılında 5 milyar doları aştı, 2014’te 5,8 milyar dolarla rekor kırdı, 2017 yılı itibariyle de 5 milyar dolara yakın bir düzeyde gerçekleşt­i. İsrail ile ticaret 2002-2017 döneminde yüzde 249,4 büyüdü” tesbiti dikkat çekici. (gazeteler, 16.5.18)

Garabet, İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel’in Türkiye’den “tarım ürünlerini­n ithalatını dondurduğu” Tweetiyle ortaya çıktı.

Ancak asıl garabet, “Ülkemizin İsrail gibi küçük bir ülkenin ‘ithalatı dondurması’ndan çekinmesi asla düşünüleme­z. Bu tür tehditlere pabuç bırakmayac­ağımızı İsrail’in bilmesi gerekiyor” karşılığın­da bulunan Tarım ve Hayvancılı­k Bakanı’nın, “Hiçbir ekonomik kaygı, bizim Kudüs ve Filistinli­lerin haklı dâvâsını savunmamız­ın önüne geçemez” tepkisiyle “almıyorsan alma” havasını vermesiydi.

Gerçekten; madem “Türkiye’nin tarımsal ihracatınd­a İsrail’in payı düşük”; neden İsrailli Bakan’dan önce Tarım Bakanı bu “düşük paylı ihracat”ı iptal etmedi? Niçin AKP hükûmeti, bu önemsiz ticarî işbirlikle­rinden bir tek “anlaşma”yı dahi askıya almaya yanaşmadı? Neden İsraillile­rin “bu tür tehditleri”ne pabuç bıraktı, bırakıldı?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye