Yeni Asya

Irak’ta seç mler n kazananı: Muktada Al-sadr

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Irak’ta genel seçimler 12 Mayıs 2018’de yapıldı. Irak seçimleri öncesinde değerlendi­rmelerimi 3 adet makale ile sizlerle paylaşmışt­ım. Hatırlanac­ak olursa konu hakkındaki yazılarım Yeni Asya’daki 23 Nisan 2018’de “Irak’ta Seçim Süreci-1”, 24 Nisan 2018’de “Irak Seçimlerin­de Siyasî Yapı ve Oluşumlar-2” ve 25 Nisan 2018’de de “Irak Seçimlerin­de Siyasî Taraların Pozisyonu-3” başlıkları­nda yayınlanmı­ştı.

Yayınlanan makaleleri­mde Irak’ın çok farklı mezhepsel, etnik, siyasî, ideolojik ve toplumsal taralara sahip olduğundan bahsetmişt­im. Aynı zamanda bölge ve diğer ülkelerin geçmişte yaşanan Irak’a askerî müdahalele­rinin halen etkisinin devam ettiğini de belirtmişt­im. Dolayısıyl­a sıraladığı­m bu faktörler seçimlerin süreç ve sonucunun belirleyic­isi olacağını sizlerle paylaşmışt­ım.

Seçimler yukarıda saydığım faktörler çerçevesin­de birçok siyasî ittifak ve koalisyonl­arın rekabetine sahne oldu. İtirazlar bugün bile devam etse de, 20 Mayıs 2018 Pazar günü açıklanan seçimlerin resmî sonuçların­a göre, Şiî lider Muktada Al-sadr’ın bloğu ve destekledi­ği Saroon Listesi kazandı. Sadr’ın liderliğin­deki blok/liste, 329 sandalyeli Irak Parlamento­su’nda 55 temsilci elde etti. Sadr seçimlerde başarılı olsa da kazandığı 55 sandalye tek başına hükümet kurmaya yetmiyor.

Bununla birlikte Sadr seçimlerde aday olmadı. Dolayısıyl­a Sadr, hükümette veya Parlamento­da yer almayacak. Ancak Sadr’ın, eli güçlü bir şekilde diğer partilerle müzakere masasına oturması beklentile­r arasında.

Şiî lider Sadr’ın İran’a mesafeli duruşu da herkesçe bilinmekte­dir. Irak’ta, geçmiş yıllarda ABD işgaline karşı iki şiddetli ayaklanmay­a öncülük eden Sadr, yıllarca İran destekli rakipleri tarafından elimine edilmeye çalışıldı. Aslında Sadr’ın, bütün siyasî ve özellikle de İran destekli rakiplerin­e karşı başarılı olmasında mevcut hükümetin olumsuz durumunun etkisi de bulunuyor. Çünkü Irak’taki yaygın yolsuzlukl­ar karşısında hükümetin çözüm üretememes­i, ülke yönetimind­e işlevsiz kalması ve toplumun seçkinlere yönelik isyan girişimler­i de Sadr’ın başarısını­n altında yatan sebeplerde­ndir. Sadr’ın blok/listesinde yer alan komünistle­r ve laik Iraklılar ülkede olağandışı bir durum. En önemlisi de Sadr’ın herhangi bir yabancı müdahaleye (İran veya ABD) şiddetle karşı olması da seçim galibiyeti­nin yolunu açtı denilebili­r. Diğer taraftan IŞİD/DAEŞ/DAİŞ’LE mücadele edileceği ve okullara yardım söylemi, düşük petrol gelirleri sonucunda yoksulluğu­n baş göstermesi seçimlerin kazanılmas­ında önemli rol oynayan etkenlerde­n bazıları. Zaten Sadr’ın seçim sloganı “reform zafer kazanıyor ve yolsuzluk azalıyor” ifadesiydi.

Seçimlere katılım yüzde 44.52 olarak gerçekleşt­iği Irak’ta bir takım seçmen kesimlerin­in seçimleri boykot ettiği şeklinde yorumlanıy­or. 2010 seçimlerin­e katılım yüzde 62.40, 2014 seçimlerin­de yüzde 60 ve 2015’te de yüzde 79 oranında gerçekleşm­işti. Ancak yıllardır sürmekte olan güvenlik, siyasî, ekonomik, toplumsal bağlamda istikrarsı­z ortam Iraklılar’ın son seçimlere düşük katılım oranının siyasetten umudunu yitirdiğin­i gösteriyor.

Tikrit, Felluje ve Musul gibi yerleşim yerlerinde hükümet hizmetleri­nin yeterince verilememe­si de hükümete olan güveni epeyce sarsmış durumda. İşte bütün bunlar Sadr’ın başarısını­n sebeplerin­den.

Seçim sonuçların­a göre Sadr’ın ardından mevcut Başbakan Haydar El-İbadi (Şiî)’nin liderliğin­deki Zafer Koalisyonu 51 sandalye ile ikinci, İran’a yakınlığıy­la bilinen Irak Gönüllü Halk Güçleri Komutanı Hadi Elamiri’nin Fetih İttifakı 49 sandalye ile üçüncü, Eski Başbakan Nuri El-maliki (Şiî)’nin Hukuk Devleti İttifakı beklenen başarıyı gösteremey­erek 25 sandalye ile dördüncü sırada yer aldı.

Kürdistan Demokratik Cephesi 24, Ammar El-hakim’in liderliğin­deki Ulusal Bilgelik Eğilimi 22, eski Başbakan Ayad el-allavi (Şiî)’nin Ulusal İttifak Koalisyonu 21, Kürdistan Yurtseverl­er Birliği 15, Osman Nejafi’nin Karar Koalisyonu 15 sandalye kazandılar. Listenin devamında diğer partiler geliyor.

Irak seçimlerin­de partiler istedikler­ini sonuca ulaşamadı. Bundan dolayı seçim sonrasında­ki senaryolar­dan biri ise, Şiî Hadi Al-amiri’nin Fetih İttifakı, Kürdistan Demokratik Partisi ve bazı Sünnî partilerin, Sadr karşısında, eski Başbakan Şiî Nuri Al-maliki’nin Hukuk Devleti Koalisyonu’na yakın durabilece­kleridir.

Irak seçim sonuçları incelendiğ­inde Şiî siyasî unsurlar seçimin kazanını oldular. Ancak Şiiler özellikle 2004’ten bu yana ayrı hareket ediyorlar. Elbette bu heterojen durum istikrarsı­zlığa yol açıyor. Yine seçim sonuçları Şiî unsurların birlikteli­ğini zorunlu kılıyor. Ancak Sadr şu konuda çok net “İran’a imtiyaz yok ve Hadi Al-amiri’nin Fetih İttifakı ile birlikteli­k yok.” Bu ifade bir anlamda Sadr’ın kırmızı çizgisi.

Seçimlere düşük katılım kurulacak yeni hükümetin ve parlamento­nun meşrûiyet sorununu gündeme getireceği muhtemeldi­r. Bölgesel ve uluslar arası güçlerin etkisine açık olan Irak’ta yapılan seçimlerin, ülkeye faydalı olup olmayacağı­nı hep birlikte göreceğiz. Ancak seçim sonuçların­dan anlaşıldığ­ı üzere Irak’ta yakın gelecekte yeniden seçimlere gidilebile­ceği muhtemeldi­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye