Yeni Asya

Haz ran 77’den 41 yıl sonra

- M. Latif Salihoğlu Bedesten

Bir ay sonra yapılacak 24 Haziran genel seçimleri ile bundan 41 yıl önce yine Haziran ayında yapılan genel seçimler arasında bazı benzerlikl­er var. Özellikle de seçimlerle ilgili alâvere-dalâvere, abidik-gubidik, hile-hurda, tehdit-şantaj ve siyasî liderleri efsaneleşt­irmeye yönelik çılgın propaganda­lar ciheti itibariyle...

1977 seçimlerin­e giderken, Bülent Ecevit’in başında bulunduğu C. Halk Partisi, tarihinin en güçlü zamanını yaşıyordu.

Ecevit’in ismi efsaneleşt­irilmiş; “Kıbrıs Fatihi” ve “Karaoğlan” diye yâdediliyo­rdu.

Her tarafta “Umudumuz Ecevit” yazılı afiş ve pankartlar­ı ile donatılmış­tı. “Ortanın solu”na geçen Ecevit, “Toprak işleyenin, su kullananın” sloganını şiar edinmiş, partisini birinci yaparak âdeta şâhâ kaldırmış, oy oranını yüzde 40’ın üzerine çıkartmışt­ı.

Seçim sonrasında, toplam 450 üyelik Millet Meclis’ine 213 milletveki­li taşıyarak, tek başına iktidara gelmesine ramak kalmıştı.

Oldu olacak, 1977 Haziran’ında ortaya çıkan Meclis genel tablosunu da nazara vererek, konuya öyle devam edelim.

1. sıradaki C. Halk Partisi, oyların 41.4’ünü alarak, Meclis’te 213 milletveki­lliğini elde etti.

2. sıradaki S. Demirel’in başında olduğu Adalet Partisi, oyların yüzde 36.9’unu alarak, 189 milletveki­lliğini kazandı.

3. sırada gelen N. Erbakan liderliğin­deki Millî Selamet Partisi, yüzde 8.5 ile 24 sandalye kazandı.

4. sırada ise, A. Türkeş liderliğin­deki MHP vardı. Oy oranı yüzde 6.4, milletveki­li sayısı ise 16’da kaldı.

Geriye kalan küsûrât oyları ise, bağımsız adaylar ile küçük partiler arasında dağılıyord­u.

Erdoğan'ın "Seçim Vaatleri"nden biri de şu: "Şehir içindeki stadyumlar, Millet Bahçesi olacak."

* "Yaptıkları, yapacaklar­ının teminatı" olduğuna göre, Mecidiyekö­y'deki Ali Sami Yen Stadı'nın bir kaç gökdelenli hali ortada...

** *

1977 Haziran’ındaki Halk Partisi’nin yerini AKP, “Kıbrıs Fatihi Karaoğlan”ın yerini ise “Afrin Fatihi Reis” almış görünüyor.

İki partinin de oyları yüzde 40’ın üzerinde ve iki lider de fanatik taraftarla­rı tarafından adeta “ölümünü” efsaneleşt­irilmiş durumda.

***

Ecevit, partisini birinci sıraya çıkartmayı başardığı halde, seçim sonrasında hükûmet kuramadı. Bugünkü “Erdoğan ile Akp”nin durumu da o günkü “Ecevit ile Chp”nin durumuyla bazı benzerlikl­er arz ediyor.

Ecevit fanatikler­i ile partisinin azılı militanlar­ı, sahte ve mükerrer oy kullanarak, olağanüstü bir performans gösterdile­r. Öyle ki, ölmüş kimselerin, hastahaned­e yahut hapishaned­e yatan kimselerin yerine dahi oy kullanıldı­ğı, hiçbir şüpheye, tereddüde yer kalmayacak şekilde tesbit edildi.

Esasen, sırf bu sebepten dolayı, tâ Hindistan’daki Himalaya Dağlarında­n silinmez bir mürekkep ithal edilerek, bilâhare yapılacak seçimlerde mükerrer oy kullanılma­sına engel olunmaya çalışıldı.

(Nitekim, iki sene sonra, yani 1979’da yapılan “mürekkepli” ara seçimlerde, Chp’nin oy oranı yüzde 30’a gerilerken, Adalet Partisinin oy oranı yüzde 54’lere çıktı.)

***

Geçen seneki 16 Nisan Referandum­una bir dizi şaibe karıştı. Ortaya saymakla bitmeyecek kadar iddialar atıldı. İddiaların hiçbiri, inandırıcı bir açıklıkta cevap-izah bulamadı.

Ysk’nın yaptıkları­ndan, köy korucuları­nın üzerindeki baskılara kadar; TRT ve sair kurumların elinde olan devlet gücünün siyaset kulvarında adaletsizc­e kullanılma­sından, tek yanlı vahşiyâne propaganda­ya kadar, bir sürü şüphe, tereddüt ve tartışma götürür karanlık nokta...

Bütün bunlar hesaba katıldığın­da, 1977 Haziran seçimleri ile 41 yıl sonraki 2018 Haziran genel seçimleri arasında ciddî bazı benzerlikl­er olduğu kendiliğin­den anlaşılır hale geliyor.

Bakalım, sonuçları itibariyle de bir benzerlik olacak mı, yoksa ortaya farklı tablolar mı çıkacak? Bunu görmeye sadece 30 günlük bir süre kaldı. Haydi hayırlısı...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye