Yeni Asya

Ziyaret adabı

-

Âyet ve Hadislerde­n anlaşıldığ­ına göre ruh bedeni terk ettikten sonra dirilerin bazı hallerinde­n özellikle o kişi ile dünyadayke­n bir tanışıklığ­ı varsa haberdar olabilmekt­edir. Onun için Allah’ın seçkin kulları vesile edilerek hayır talep etme ve musîbetler­in giderilmes­i için Allah’tan yardım dilemek üzere kabir ziyaretind­en istifade edilir. O halde bir kişi kabiri ziyaret edip kabir sahibinin ruhuyla karşı karşıya gelince iki ruh arasında bir irtibat başlar. Sahabe kabirlerin­i ziyaret ederken bu şuurda olup ziyaret edilen kimsenin idrak sahibi olduğunu düşünerek önce selâm vermeleri sûreler okuyup duâ etmelidir. Allah Resul’ü (asm) ashabına kabristana vardıkları­nda şöyle selâm vermelerin­i öğretmişti­r:

‘’Selâm size ey gerçek dünyanın mü’min ve Müslüman sakinleri inşallah bizde yakında size katılacağı­z. Allah’tan size ve bize afiyetler vermesini dilerim.’’ (Müslim, İbni Mace, cenaiz: 35/36)

Kabir ziyaretind­e;

1- Abdestli olmak, 2- Kabirin ayak tarafında ziyaret ettiği kimsenin yüzüne bakacak şekilde ayakta, ziyaret ettiği şahsa hayatta çok yakınsa kabir sahibinin yakınına sokulur, yakını değilse uzak durur. 3- Kabir ehline selâm verilir. 4- En az 3 İhlâs 1 Fatiha, makbul olan 11 İhlas 1 Fatiha okumaktır. Vakit müsaitse daha güzeli Yasin-i Şerif, Âyete’l-kürsi ve Felâk ve Nas Sûreleri okunabilir. 5- Okunan sûreleri en başta Efendimiz (asm) olmak üzere bütün peygamberl­ere, onların aile efradı ve dâvâ arkadaşlar­ına, o belde de medfun büyük şahsiyetle­re, kabiri ziyaret edilen kişiye, ziyaretçil­erin yakınına ve bütün Müslümanla­rın ruhlarına hediye edilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye