Yeni Asya

Celladin Ibretlik SONU

GÜRBÜZ AZAK: MENDERES’İ ASAN CELLADıN ÖLÜSÜ BİR MEYHANENİN ÖNÜNDE BULUNDU.

-

dilenirken gördüm

yenİ asya yazarı, ressam Gürbüz Azak: “Cağaloğlu’nda dilenirken karşılaştı­ğım ve Adnan Menderes’i asan cellat olduğunu söyleyen kişinin 15 gün sonra Sultanahme­t’te bir meyhane önünde ölüsü bulundu.”

“3 idam yetmez!”

“yassıada kararları açıklanınc­a Bab-ı Ali’de tanıdığım, adı sanı belli meslektaşl­arımdan bir kısmı tabanların­ı yere vurup tepinerek, ‘3 kişi ne demek, en az 30-35 kişinin asılması gerekirdi’ diye naralanmış­tı.”

HZ. EBÛ ZER EL GIFARÎ (RA) MAKAMI

efendimiz’in (asm) “Allah, ebu zer’e rahmet etsin. O yalnız yürür, yalnız yaşar, yalnız ölür” hadis-i şerifini buyurduğu ebu zer el Gıfarî Hazretleri Ashab-ı Kiram’ın en çok tanınan ve sevilen simalarınd­andır. Dindarâne, zahidâne bir hayat yaşaması, Allah’tan çok korkması, doğru sözlülüğü, dürüstlüğü, kimseye minnet etmemesi, mücadeleci, cesur, hakkı arayan kişiliğiyl­e tanınır. ebu zer, künyesidir. Gıfar kabilesine mensuptur.

KÂBE’DE YÜKSELEN SES

İslâm’a dâveti duyunca Mekke-i Mükerreme’ye gitmişti. Bir türlü Allah resûlü’ne (asm) ulaşamamış­tı. Çünkü resul-ü ekrem (asm) o dönemde Ashab-ı Kiram tarafından korunuyord­u. nihayet bir gün Hz. Ali (ra) bu garip yabancıyı evine dâvet etti. Hz. Ali (ra) onun Allah resûlü’nü (asm) tanımak istediğini anlamıştı. Birlikte Peygamber efendimize (asm) gittiler ve ebu zer el Gıfarî (ra) Müslüman oldu.

efendimiz (asm) Gıfarî kabilesind­en birinin gelip Müslüman olmasına hayret etmişti. İslâm’ı kabul eden ebu zer el Gıfarî (ra) çok heyecanlan­mıştı. İmanını herkese duyurmak istemişti, ancak efendimiz (asm) şimdilik gizlemesin­i tavsiye etmişti.

Ancak ebu zer (ra), Müslüman olduğunu bütün kâinata haykırmak için yanıp tutuşuyord­u. Kâbe’ye gitti, müşrikler toplanmış konuşuyorl­ardı. Yüksek sesle şahadet getirdi. Bunu duyan müşrikler çıldırdı. Büyük bir öfke ile ebu zer’i (ra) bayıltana kadar dövdüler. efendimizi­n (asm) amcası Hz. Abbas (ra) araya girmese belki öldürecekl­erdi. ebu zer (ra) ertesi gün de aynı şekilde saldırıya uğrayınca, efendimiz (asm) ebu zer (ra) Hazretleri­ni kabilesine

İslâmı tebliğ etmesi için memleketin­e gönderdi. Bu tavsiye üzerine memleketin­e dönen ebu zer (ra), İslâm’ı Gıfarlılar­a tebliğ ederek, halkının yarısının

Müslüman olmasına vesilelik etmiştir.

HZ. EBU ZER (RA) SUFFE ASHABI’NDANDIR

rebeze’de ömrünün son 2 yılını geçiren ebu zer (ra) Hazretleri sıkıntılı günler geçirmiş, evi harap olmuş, hatta giyeceği bile kalmamıştı. Vefat ettiği gün (653) ırak’tan, aralarında Abdullah bin Mesud’un da (ra) bulunduğu bir kafile çıkageldi. Hz. ebu zer’i (ra) ensar’dan bir gence ait kefenle kefenleyip cenaze namazını kılarak oraya defnettile­r. ebu zer (ra) uzun boylu geniş omuzlu esmer ten ve gür saçlıydı. rivayet ettiği hadis sayısı 281’dir. Hayatının büyük bir kısmını fetih hareketler­ine katılarak cihad meydanları­nda geçirmişti­r.

RÜYA İLE YAPILAN TÜRBE VE CAMİ

ebu zer el Gıfarî (ra) Hazretleri’nin makamı Fatih ilçesinde, Ayvansaray’da, önceki ismi Atik Mustafa Paşa Mahallesi olan Karabaş mahallesin­dedir. Hz. Cabir’in (ra) Türbesine çok yakındır. Makam, sadrazam Şehit Ali Paşa tarafından (ııı. Ahmet dönemi, 1716) bir rüya üzerine, aynı rüyadaki işaretle Çınarlı Çeşme Mescidi inşa edilip bitişiğine türbe yaptırılmı­ş. 6 Ağustos 1716’da Avusturya ile yapılan Petervarad­in Savaşı’nda, Ali Paşa şehit olmuştur.

 ??  ??
 ??  ?? Ebu Zer el Gıfarî Camii
Ebu Zer el Gıfarî Camii

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye