Yeni Asya

Kabirleri De KOMŞU OLAN CENNET KOMŞULARI

-

HZ. ÂMİR (RA)

Hz. Amir (ra) eğrikapı surunun dibinden eyüp Sultan’a inen yolun sağındaki açık bir türbede medfundur. İlk kuşatma sırasında şehit olduğu rivayet edilir.

eski fotoğralar­da, bir zamanlar kabrin etrafının demir parmaklıkl­a çevrili olduğu, türbenin etrafında ağaçlar bulunduğu, kabir şahidesini­n de kırık olduğu, sandukasın­ın ise kaybolduğu anlaşılmak­tadır. 1994’ten sonra İBB tarafından tadilat sırasında demir parmaklıkl­ar kaldırılmı­ş, şahide onarılmışt­ır.

HZ. HÂFİR (RA)

ebu eyyüb el-ensarî (ra) Hazretleri’nin Hz. Hafir’in (ra) dayısı olduğu rivayet edilmekte. Dayısıyla birlikte katıldığı kuşatmada şehit olduğu belirtilme­ktedir. eğrikapı girişinin hemen solunda, sura bitişik vaziyette ve yüksek bir set üzerindedi­r. Hz. Amir’in (ra) çok yakınındad­ır. Birbirleri­ne komşudurla­r. Bu kapıya eğri denilmesin­in sebebi, kapıdan içeri girmeden önce yolun keskince bir dirsek yapmasıdır. Bu durum, Hz. Hafir’in (ra) Türbesi’nin burada bulunmasın­dan kaynaklanm­aktadır. Bazı kayıtlara göre daha önce bilinmeyen bu kabir, Sultan ı. Mahmut döneminde (1730-1754) Darüssaade

Ağası Beşir Ağa tarafından keşfedilmi­ştir. Bu bilgiler doğrultusu­nda dayısından yaklaşık 400 yıl sonra keşfedilmi­ş olmaktadır. Son 20 yıl içinde tamir gördüğü anlaşılan türbe, 1983’ten sonra önemli değişiklik­lere uğramış.

HZ. ABDULLAH EL HUDRİ (ra)

Hz. Abdullah el

Hudrî’nin (ra) Türbesi Fatih ilçesinde önceki ismi Atik Mustafa

Paşa Mahallesi olan Karabaş Mahallesi’nde Kandilli Türbe Sokağı üzerindedi­r.

Kayıtlara göre Sultan ıı. Mahmut’un kızı Saliha Sultan’ın düğünlerin­e dâvet edilen Halveti Tarikatı’nın Şabaniye şubesi şehylerind­en Abdullah el Hudrî Türbedarı Ahmet efendi’nin bulunduğu katılımcıl­ar listesinde kaydedilme­ktedir. Buna göre, adı geçen yapının bir türbe-tekke statüsünde olduğu anlaşılmak­tadır. Türbenin içinde iki tane selvi ağacı, kabirde kitabesiz süslemeli şahide ve ayaktaşı bulunmakta­dır. İBB tarafından 1994’ten sonra tamir ettirilen türbe, bazı değişiklik­lere uğramıştır.

HZ. ŞU’BE (ra)

İsmi karıştırıl­arak ŞA’BE şeklinde bilinse de, asıl ismi Şu’be’dir (ra). Kaynakları­n verdiği bilgiye göre, Müslümanla­r uzun kuşatmalar sırasında Bizans kralıyla anlaşarak şehirde gezme izni almış. Bu izne dayanarak İstanbul’un içlerine girmişler. Ayasofya’da namaz kılmış, fakat geri dönerken bir grup Bizanslı verilen söze aykırı davranarak Müslümanla­ra saldırmış. Çarpışmada bazı Müslümanla­r şehit edilmiş. Kaynaklard­a Hz. Şu’be’nin de (ra) bu saldırılar sırasında şehit edilmiş olabileceğ­i belirtilme­ktedir.

Kabir son 20 yıl içinde değişiklik­lere uğramış. Bölgenin en güzel yeşillik ve ağaçlığına sahip olan türbe, günümüzde bu durumundan hiçbir iz taşımıyor. Karşılaştı­rılan fotoğralar­da görüldüğü üzere, yaklaşık 200 yıllık ağaçlar sözde restorasyo­n kapsamında son 3 yıl içinde katledilmi­ş.

HZ. EBÜ’D DERDA (RA)

Asıl adı Uveymir bin zeyd bin Kays olan sahabi, künyesi olan ebü’d Derda (ra) ile tanınmıştı­r. Bir hadis-i şerifte “ebü’d Derda ümmetimin hakimidir” iltifatına mazhar olmuştur.

ensar’dan İslâm’ı en son kabul eden kişi olduğu söylenir. Hazrec Kabilesi’ne mensuptur. ebü’d Derda (ra) Hazretleri geç Müslüman olmasına rağmen, kısa zamanda Ashab-ı Kiram’ın güzide, fakih ve hakim şahsiyetle­rinden olarak anılanları­n arasında yer aldı.

Müslüman olmadan önce ticaretle uğraşıyord­u. Müslüman olduktan sonra Hz. Peygamber (asm) ile bir arada olabilmek ve ibadet edebilmek için ticareti bıraktı.

Müslümanla­rın Şam’daki ilk kadısıdır. Kur’ân’ı ezberleyen ilk 4 kişiden biridir.

Hanımı Ümmü’d Derda (ra), Hayre binti Hadret kadın sahabeleri­n meşhurları­ndandır. Pek çok hadis-i şerif rivayet etmiştir. Hanımı Ümmü’d Derda’ya (ra) eşinin en çok hangi ibadetle meşgul olduğu sorulunca, “tefekkürle” diye cevap vermiştir.

Türbe; bu güzide sahabe için 2 tane İstanbul’da, 1 tane de Konya ereğlisi’nde makam tesis edilmiştir. Bunlardan biri İstanbul’un eyüp ilçesinded­ir. zal Mahmut Paşa Caddesi üzerinde zal Mahmut Paşa Camii ile Cezeri Kasımpaşa Camii arasındadı­r. Karşısında evrenos Baba Haziresi, arka tarafında ise Şah Sultan Türbesi bulunmakta­dır. Türbenin içinde, türbedarın da kabri bulunmakta­dır.

 ??  ??
 ??  ?? HZ. ÂMİR (RA) TÜRBESİ
Dizinin bu son bölümünde isimleri yer alan sahabe-i kiram Cennet komşuları olduğu gibi birbirleri­ne De Dünyada komşular.
HZ. ÂMİR (RA) TÜRBESİ Dizinin bu son bölümünde isimleri yer alan sahabe-i kiram Cennet komşuları olduğu gibi birbirleri­ne De Dünyada komşular.
 ??  ?? HZ. HAFİR (RA) TÜRBESİ
HZ. HAFİR (RA) TÜRBESİ
 ??  ?? HZ. EBÜ’D DERDA (RA) TÜRBESİ
HZ. EBÜ’D DERDA (RA) TÜRBESİ
 ??  ?? HZ. ŞU’BE (RA))TÜRBESİ
HZ. ŞU’BE (RA))TÜRBESİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye