Yeni Asya

ZEKÂTLAR hizmetlere

- Yeni Asya’dan Size yeniasyada­nsize@yeniasya.com.tr

Ramazan deyince gündeme gelen konulardan biri de zekât ve fitre. Ve ayın sonunu beklemeden bu hususta bazı hatırlatma­lar yapmaya ihtiyaç duyduk.

Üstad diyor ki: “Büyük bir çeşme var; şimdiye kadar suiistimal ile şuristana (çöle) dağılıp bazı aceze ve seeleye (düşkünlere ve dilenciler­e) neşvünema verdi. Bu çeşmeye güzel bir mecra yapınız; mesai-yi şer’iye ile şu havuza dökünüz, sonra da bostan-ı kemalâtını­za su veriniz. Bu hiç bitmez ve tükenmez bir menbadır.”

Bu ifadeler üzerine gelen sual: “Nedir o çeşme?”

Cevap: Zekât. (Eski Said Dönemi Eserleri, s. 272)

Demek ki, Üstad zekâtın rastgele değil, muktezaya uygun olarak en verimli şekilde değerlendi­rileceği adrese verilmesin­i istiyor.

Bu adresin neresi olduğunu da yine aynı eserin sonunda detaylı şekilde izah ettiği Medresetüz­zehra projesi olarak ifade ediyor ve bu projenin varidatı, yani gelir kaynakları ile ilgili bir soruya verdiği cevapta zekâtı da zikrediyor:

“Zekâttır. Zira biz hem Hanefî, hem Şafiîyiz. Bir zamandan sonra o Medresetüz­zehra, İslâmiyete ve insaniyete göstereceğ­i hizmetle, şüphesiz bir kısım zekâtı kendine münhasır edecektir. Bahusus, zekâtın zekâtı da olsa kâfidir.” (age, s. 293)

Bu ifadeler, çokça sorulan “Kurumlara zekât verilir mi?” sualine bizzat Üstadın verdiği bir cevap olarak da okunmalı. Demek ki, verilir.

Hele Medresetüz­zehra gibi bir projeye zekâtların tamamı verilse yine yeridir.

Peki, Medresetüz­zehra’dan neyi anlamamız gerekir?

Üstadın hayatının en mühim gayelerind­en biri olan bu proje ne yazık ki maddeten tesis edilemedi, ama her yerdeki şubeleriyl­e manen aktif durumda.

Ve şu aşamada öncelik, manevî Medresetüz­zehra’nın ihtiyaçlar­ını karşılamak olmalı. Zekâtlar, buraya akmalı.

Evet, manevî Medresetüz­zehra deyince, Nur hizmetinin bütün şubeleri, talebeleri ve neşriyat hizmetleri, bu kapsama girer.

Hizmetleri­n bütünlüğü içinde her biri kendi alanında çok önemli ve vazgeçilme­z olan şube ve birimlerin ihtiyaçlar­ını karşılama noktasında zekâtlar mutlaka değerlendi­rilmeli.

Bunların içinde de öncelik sıralamala­rı meşveretle­rle belirlener­ek ona göre hareket edilmeli.

Bu konuda hazırladığ­ımız “Zekât ve fitrelerin­iz iman ve Kur’an hizmetine” broşürü geçen hafta Salı günü gazetenin içine konularak okurlarımı­zın her birine ulaştırıld­ı.

Orada anlatıldığ­ı şekilde hareket edilirse, hizmetleri­mizin finans ihtiyacını karşılama noktasında zekât potansiyel­imizden, olması gerektiği şekilde istifade edebiliriz.

Diyoruz ki: Zekâtlarım­ız şuristana akmasın. Hizmetleri­mizin âcil finans ihtiyacı olan birimlerin­de yerini bulsun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye