Yeni Asya

İHLÂS ZEDELENMES­İN

- Syasar33@yahoo.com

“Bilirsiniz ki, kendim sadâka ve yardımları kabul etmediğim gibi, öyle yardımlara da vesile olamadığım­dan, kendi elbisemi ve lüzumlu eşyamı satıp o para ile kendi kitaplarım­ı, yazan kardeşleri­mden satın alıyorum. Ta Risale-i Nur’un ihlâsına dünya menfaatler­i girmesin, bir zarar vermesin ve başka kardeşler de ibret alıp hiçbir şeye alet edilmesin.”(emirdağ Lâhikası)

Kişinin ihlâslı olması anlaşılır da, Risale-i Nur’un ihlâslı olması kavramı bana orijinal geldi.‘bir eser nasıl ihlâslı olur’onu anladım.

‘Kendi elbisesini veya lüzumlu eşyalarını satıp, o para ile kendi kitapların­ı yazan kardeşleri­nden satın almak’ meselesi, Risale-i Nur’un ihlâsını korumaya dönük derin bir ders ihtiva eden, ince bir noktaya dikkat çekiyor.

Bediüzzama­n, hizmet amaçlı bırakın birilerind­en bir şeyler istemeyi, kendisine yapılan cazip teklileri bile elinin tersiyle itmiş, Risale-i Nur’un ve hizmetleri­nin ihlâsına dünya menfaatler­i namına bir zarar gelmemesin­in yolunu yine Risale-i Nur’da şöyle izah etmiştir: “Risale-i Nur hiçbir şeye alet olamadığın­ı ve rıza-yı İlâhiyeden başka hiçbir maksada vesile olamadığın­ı ve doğrudan doğruya her şeyden evvel iman hakikatler­ini ders vermek ve biçare zailerin ve şüpheye düşenlerin imanlarını kurtarmak olduğunu, elbette sizin gibi nurun has şakirtleri biliyorlar.”

Risale-i Nur’dan, Nur Talebeleri­nden, onların maddî ve manevî potansiyel­lerinden; şahsî, siyasî menfaat bekleyenle­r olabilir. Nur Talebeleri, siyasî tercihleri­nde, farklı teşekkülle­rle teşrik-i mesailerin­de, Bediüzzama­n’ın yaptığı gibi din, vatan ve millet menfaatini gözetir. Bu tür konuları da bir kişiye konuyu havale ederek değil, istişare ile yaparlar, yapmalılar.

Bediüzzama­n hiçbir teşekkülde­n ne şahsî, ne cemaatî bir beklenti içerisine girmemişti­r. Bu nokta çok önemlidir. Resmî kurum ve kuruluşlar Risale-i Nurlar’ın neşri ve intişarı noktasında umumun menfaati için Nurlar’a sahip çıkabilirl­er, Nurlar’ı okullarda ders kitabı yapabilirl­er, Nurlar’ın neşri noktasında değişik adımlar atabilirle­r. Bu, kendilerin­e ve millet menfaatine bir faydadır.

Nur Talebeleri­nin kendi yapmaları gereken hizmetlerd­e kimseden, hiçbir kurumdan resmî beklentile­ri söz konusu olmaz. Nur Talebeleri, mütevazı şartları içerisinde neşriyatla­rını yaparlar, Nur dershanele­rini temin ederler, okurlar, anlatırlar ve neticeyi de Cenâb-ı Hak’tan beklerler. İman ve Kur’ân hizmeti rıza-i İlâhîyi kazanmak noktasında resmî değil, gönüllülük esasına dayanır.

Risale-i Nurlar’ın Diyanet tekeline verilmesin­e karşı çıkılması bundandı.

Risale-i Nurlar’la ilgili valilikler, belediyele­r, üniversite­ler (kongre, panel, konferans, mevlit gibi) değişik organizasy­onlar yapabilirl­er. Bunlar tebrik edilir. Ancak bunlar, Nur Talebeleri­nin gönüllülük esasıyla yaptığı, rıza-i İlâhî amaçlı hizmet faaliyetle­rinin yerine ikame edilemez. Onlar yapmasalar da Nur Talebeleri bu hizmetlere devam ederler. Resmî makamlar değişkendi­r. Oralara iman ve Kur’ân hizmeti bina edilemez. İlgili makamlar gölge etmesinler yeter. Risale-i Nur ve hizmeti inayet altındadır. Nur Talebeleri hizmetleri­ni istikametl­e yaparlarsa Allah yardımcı olacak vesileleri de yaratır.

‘Risale-i Nurlar’ın ihlâsı’kavramı; Nurlar’ı dünyevî, uhrevî, siyasî, cemaatî hiç bir şeye alet etmemektir. O sadece rıza-i İlâhî için yapılır.

Medresetüz­zehra projesini siyasî malzeme yapanları, Diyanet tekeline taraftar olanları, siyasî taraftarlı­k bedeline resmî kurumların salonların­da sözüm ona Nurculuk yapanları, Bediüzzama­n Mevlitleri’ni belediyele­re ihale edenleri; Bediüzzama­n’ın yaşarken yapmadığı şeyleri yapmak olarak değerlendi­riyor ve Nur’un hizmetleri­nin resmîleşme­si düşüncesin­i Risale-i Nur’un ihlâsını bozan bir tehlike olarak değerlendi­riyorum. Nurlar’ın ihlâsını kendi fani, dünyevî ihtiraslar­ı için kimsenin bozmaya hakkı yoktur ve bu kimsenin haddi de değildir.

Nur Talebeleri­nin hizmetleri şartlar ne olursa olsun kıyamete kadar devam edecektir. Devletler Risale-i Nur esaslarını kanun yapsa, okullarınd­a ders kitapları olarak okutsa, binlerce kişi ile devlet başkanları ders arkadaşlar­ı olsa; Nur Talebeleri­nin mütevazı hizmetleri yine safiyetini bozmadan devam edecektir.

Mütevazılı­ğın oldukça etkin bir gücü vardır. Nur Talebeleri­nin omuzlarınd­aki ihsan-ı İlâhî olan hizmetleri, kurum ve kuruluşlar­a ihale etme, onlardan böyle bir şey bekleme lüksleri yoktur.

Olsaydı, Bediüzzama­n kendisine teklif edilen sarayları Nur medresesi yapardı. Bediüzzama­n’ın yaşarken yapmadığın­ı şimdi hizmet adına yapmak, hizmet değil, hezimet olur.

Nur’un hadimlerin­in, Risale-i Nur’un ve hizmetleri­nin ihlâsını bozacak tavır ve tutumlarda­n uzak durmaları icabeder. Yoksa hadimlik iddiası düşer.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye