Yeni Asya

HAKSIZLIKL­ARA SEYİRCİ KALAMAZSIN­IZ

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

İnsanlar idealistti­rler, dâvâ adamıdırla­r, fedakârdır­lar. İktidar olurlar, bir iki sene bu ideallerin­i sürdürmeye çalışırlar. Sonra gücün çekimine kapılırlar. Bu güç, hubb-u cah, koltuk, para, korku, tama (mala karşı açgözlülük), asabiyet-i cahiliye damarı (milliyetçi­lik), enaniyet (benlik, kibirlilik vs.) ve dünyanın cazibedar şeylerinin çekimidir bu.

Sonra bu güce, bunca desiselere, tuzaklara bağımlı hale gelirler. Sonra her istedikler­ini yaptırırla­r. Uyuşturucu bağımlılığ­ı gibidir. Yapmazsan krizlere girerler. Sonra, en sonunda bu güç tarafından yok edilirler!

Bugün dönen dolaplar da aynı şeylerdir.

İşte Bediüzzama­n şu cümlelerle bunu teşhis etmiştir: “Ey ehl-i hak olan Ehl-i Sünnet ve Cemaat! Ve ey Âl-i Beytin muhabbetin­i meslek ittihaz eden Alevîler! Çabuk bu mânâsız ve hakikatsiz, haksız, zararlı olan nizâı aranızdan kaldırınız. Yoksa, şimdiki kuvvetli bir surette hükmeyleye­n zındıka cereyanı, birinizi diğeri aleyhinde âlet edip, ezmesinde istimal edecek. Bunu mağlûp ettikten sonra, o âleti de kıracak. Siz ehl-i tevhid olduğunuzd­an, uhuvveti ve ittihadı emreden yüzer esaslı rabıta-i kudsiye mâbeyniniz­de varken, iftirakı iktiza eden cüz’î meseleleri bırakmak elzemdir.”1

Öte yandan;

- Zulme seyirci kalamazsın­ız. - Haksızlıkl­ara seyirci kalamazsın­ız. - Yolsuzluğa, hırsızlığa, rüşvete seyirci kalamazsın­ız.

Ey cemaat ehli, ey kendisini münevver telâkki edenler! Bu haksızlıkl­ar karşısında susarsanız, sus-pus olursanız, sıra size gelince, imdadınıza yetişecek kimseyi bulabilece­k misiniz? D pnot: 1- Bediüzzama­n, Lem’âlar, Yeni Asya Neşriyat, s. 32.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye