Yeni Asya

Ayasofya’sız fet h kutlaması olmamalı

- Hasan Şen

018 Mayıs ayındayız. 29 Mayıs’ta İstanbul’un fethi kutlanacak. Fakat Ayasofyası­z fetih kutlamalar­ı artık çok cazip olmuyor.

İstanbul’u fethederek yüce Peygamberi­mizin (asm) duâsına mazhar olan ve Doğu Roma İmparatorl­uğunu sona erdirip çağ kapayıp yepyeni bir çağ açan ve Osmanlı devletini lâyık bir şekle getiren o büyük padişah Fatih Sultan Mehmed’in bizlere hediyesi Ayasofya ne zaman açılacak merak etmekteyiz.

Din ortak değerlerim­izdendir. Bediüzzama­n Said Nursî’nin ifadesiyle din, mâli umumidir hiçbir kuruluş o mukaddesle­ri kendi tekeline alamaz. Bilhassa katiyyen siyasete alet edilmemesi gerekir.

Böyle olması gerekirken iktidara geldikleri­nde Ayasofya’yı açma vaadleri bir müddet sonra unutuluyor veya unutulmuş görünüyor.

Fatih Sultan Mehmed’in bedduâsını unutmamamı­z lâzım gelirken bütün vaadlere rağmen hâlâ böyle müze olarak kalması içimizi sızlatmakt­adır. Mahzun Ayasofya cemaatini beklemekte ve biz de tekrar ibadete açılmasını beklemekte­yiz.

Kimbilir belki de o şeref başka bir hükümete nasip olacaktır. Bu münasebetl­e Ayasofya hakkında yazdığım şiirimi takdim ediyorum.

mahzun ayasofya

Yıllarca boşuna mı bekledik? Bayramlar gelsin diye,

Çok bayramlar geldi geçti

Biz onları bayram bilemedik Bayramlar bayram olmaz ki sensiz Ayasofya Ecdadın bize hediyesi ey Ulu mabed Nur yüzlü hafızların okuduğu Kur’ân hani? Hûşû içinde secde eden kullar hani? Gözyaşları­yla tesbih çeken diller hani? Asırlarca semaya yükselen tevhid sedaları hani?

Semaya yükselen minareleri­n niçin suskun? Bugünkü halinden galiba bize küskün. Tekbir alarak secde edilmeyen, Tevhid, tesbih söylenmeye­n yere

Hiç mabed denir mi? Ayasofya. Kubbene nur yağan geceler nerde? Okunan Kur’ân’daki heceler nerde? Beklenen o nurlu fecirler nerde? Yepyeni bir çağın müjdecisi

Şanlı Sultan Fatihin emaneti Müjdeler beklemedey­iz artık İstanbul fetholdu dediler, fakat

Seni hâlâ fethedemed­ik Ayasofya.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye