Yeni Asya

Sevdikleri­nizle siyasî polemik yapmayın

-

Eskişehir Hanım okuyucular­ı: “Oy verme meselesind­e ailevî baskılar yaşanıyor. Bu yüzden bazı kardeşleri­miz meşveret görüşüne göre oy kullanamıy­orlar. Öyle ki, aile içinde çok ciddî çatlaklar, boşanmaya varan tehditler oluyormuş. Bu meselede nasıl davranmalı?”

TSEÇİM SAVAŞ DEĞİLDİR

ürkiye seçime gidiyor. Savaşa değil. Seçimi ısrarla savaş sayan ve aile içinde de savaş rüzgârları estiren kimselere ancak teessüf edilir. Oysa seçim, adı üstünde “hür irade” isteyen bir iştir. İster babanın, ister evlâdın ailede baskı kurarak, “ayaklarına sıkarım, şuraya atacaksın!” söyleminde, hür irade nerede kaldı? Böyle baskı yoluyla aldığınız oylar -seçimi alsanız da almasanız da-, sizin helâl malınız olmaz. Böyle helâl olmayan oylarla ülkede bir iktidar kurulsa da, istikrar kurulamaz! Haram-zedelik ferde de, ülkeye de hayır getirmez.

Evet; baba olarak evlâdınızd­an itaat görmek hakkınızdı­r. Büyük olarak size düşen de, evlâdınızı­n hür iradesini sandığa yansıtması­na yardımcı olmanızdır. Sizinle aynı şeyi düşünmese bile. Eğer sizin baskınızla kendi iradesini değil, sizin iradenizi yansıtacak­sa, bunun adı hür seçim olur mu?

Çünkü vicdan hürriyeti, fikir hürriyeti ve düşündüğün­ü ifade etme hürriyeti kişiye özel bir haktır. Evlât ile baba, kadın ile kocası, abi ile kardeş ayrı düşünebili­r! Ne sakıncası var? Din buna engel mi? Yasalarımı­zda buna engel var mı? Hayır!

Baskı ile korkutarak, sindirerek oy toplamakla iktidar olmak helâl olmaz.

BENİMKİSİ HAK, GAYRISI BATIL MI?

Bu baskının altında ‘benimkisi hak, gayrısı batıl’ yaklaşımı vardır. Bediüzzama­n’ın ifadesiyle, “fikrin hezeyanlaş­tığı”, “kalpleri ifsad eden, asabî ruhları azab içinde bırakan, ruhları sersem, akılları geveze” eden noktadır burası.

Memlekette demokrasi yok mu? Seçim hür olmalıdır ki neticelere gölge düşmesin, neticeler batıl olmasın. Herkes birbirinin hür tercih hakkına saygı duymalıdır. Can ciğer arkadaşın öyle düşünüyor; sen böyle düşünüyors­un. Olsun! Bu zenginlikt­ir. Kavga mı edeceksin? Nasrettin Hoca’nın dediği gibi, herkes aynı yöne gitseydi dünyanın tersi dönerdi!

Yemek seçiminden, renklere ve zevklere… Ne kadar çok tartışması­z kişiye özel tercihleri­miz var! Kavga ediyor muyuz? Sandıkta tercih hakkı da en az yemek, zevk ve renk tercihi kadar tartışması­z kişiye özel haklardand­ır. Bunun kavgası küreği olmaz. Oğlumuz, kızımız da olsa; birbirimiz­in farklılıkl­arına tahammül edeceğiz.

SEVDİKLERİ­NİZİ YİTİRMEYİN!

1- Seçiminizi hür iradenizle yapın. Aile fertlerini­n de hür iradesiyle oy kullanma hakkına saygı duyun!

2- Seçmenlik hakkı doğuştan getirilen haklardand­ır. Herkes farklı kanaate sahip olabilir. Sevdiğiniz­in seçmenlik hakkını koruyun.

3- Konumunuzu alet ederek ailede terör estirmeyin. Aile fertlerini sizin görüşünüze uymaya veya yalan söylemeye zorlamayın. Bu, İslâm’ın tanıdığı hürriyet prensibine aykırıdır ve günahtır.

4- Kanaatiniz, aile üyelerinin kanaatine aykırı ise, bunu tartışarak, sürtüşerek, kendi fikrinizi savunarak değil; sevgiyle, şefkatle, muhabbetle, farklı kanaatlere saygıyla aşabilirsi­niz. Siyasî kanaatiniz için aile içinde kavga çıkarmayın.

5- Son sözü 2500 yıl öncesinin filozofuna, Aristo’ya bırakalım: Aristo diyor ki: “Sevdikleri­nizle siyasî polemik yapmayın. Siyaset dostluklar­ı zedeler. Siyasetçil­er yollarına devam eder. Siz dostlarını­zı yitirmekle kalırsınız.”

- Allah’ım! Güzel memleketim­in güzel insanların­ı hürriyet hakkını kullanırke­n, fitneden, fesattan, kinden, nefretten, garazdan, tefrikadan koru! Seçimi ülkemizde ve âlem-i İslâm’da hürriyet, adalet, hukuk ve insaniyet-i kübra değerlerin­in hâkimiyeti için hayırlı eyle! Âmin. GÜNÜN DUÂSI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye