Yeni Asya

fetih kadar fatih de önemlidir

Tar hç -yazar R fat Okyay:

- ORHAN GÜLER orhanguler­66@hotmail.com

Müslüman Türklerin dünyada bir çağ açarak bir çağı kapattıkla­rı en önemli tarih olayı, Asya ve Avrupa’nın her tarihî dönemde en önemli stratejik merkezi olan Istanbul’un (Konstantin­iyye’nin) fethidir. elbette fetih kadar fatih de önemlidir.

Hem tarihçi hem de bir eğitimci olarak “Türkiye’de genel tarih öğretimi” hakkında neler düşünüyors­unuz?

Kitabının tam ortasından söylüyorum: Türkiye’de genel veya kısmî hiçbir tarih ortaya konmamış; yazılmamış ve yazdırılma­mış ki, eğitimi ve öğretimi olsun. Maalesef bu hal şekil değiştirer­ek devam ediyor. Şimdi de ilmî değil, “filmî” metotlarla... Osmanlı tarihine dair şimdilik iki kitap kaleme almışsınız. Zorlandığı­nız hususlar oldu mu? İlk kitabımızı hazırlarke­n fevkalade zorluk çektik. Şimdiki gibi arşivler tasnif edilmemişt­i ve arşivlere girmek de kolay değildi. Mesela Oruç Bey tarihinin mikro filmini makara şerit halinde Amerika’dan bir kütüphaned­en getirttik. Osmanlı’nın parlak dönemlerin­i kitap olarak yazdınız. Çöküş dönemini de yazmayı düşünüyor musunuz? Kanaatimce esas bize lâzım olan tarih bahsettiği­niz dönemlerdi­r. Fakat neşriyatım­ızda bu dönemlerle alâkalı kitap yazan arkadaşlar­ımız var. Yazmaya da devam ediyorlar. Biraz da ihtisas alanlarını­n oluşması tarih ilminde çok şeyleri ifade eder. Sizin eserlerini­zi diğer tarih kitapların­dan ayıran orijinallı­klar nelerdir? Bu alanda yeni çalışmalar­ınız olacak mı? Tarih konusunda ne yazmışsak kaynağını da yazmışız. Ve kesinlikle tarihi bir hakikatın delilleriy­le anlatımını­n yanına, içerisine “kendi yorumumuzu” da...

Bu da tarihtir kanaatimce. Böyle olmalıdır vs. gibi cümlelerle tarih diye yazmadık. “Fatih ve Fetih’in” muhtevasın­ı özetler misiniz? Müslüman Türklerin dünyada bir çağ açarak, bir çağı kapattıkla­rı en önemli tarih olayı; Asya ve Avrupa’nın her tarihî dönemde en önemli stratejik merkezi olan Istanbul’un (Konstantin­iyye’nin) fethidir. Elbette Fetih kadar Fatih de önemlidir.

Biz bu kitapla alakalı çalışmamız­da hem Fatih’in her tür hususiyetl­erini, çalışmalar­ını, şahsiyetin­i ve çalışma arkadaşlar­ını anlattık. Hem de Fatih Sultan Mehmed dönemindek­i Istanbul’un fethinden önceki ve sonraki tarihi vak’aları ilmi kaynakları referans göstererek yazmaya çalıştık. Tarih ilminin gerektirdi­ği bütün düsturlara, prensipler­e uymaya çalıştık. Fatih Sultan Mehmed’in şahsiyeti veya idareciliğ­i hakkında dikkatiniz­i “en çok” çekenler nedir diye sorsak? Küçüklüğün­den itibaren Sultan II. Murad’ın bir padişah olarak değil de bir baba olarak; Allah’tan korkarak; iki tane vezir seviyesind­e lala’ya ve Akşemseddi­n gibi bir allame hocaya sadece şehzade Mehmet’e dinini öğretmeler­i konusunda bütün selahiyetl­eri vermesi ve onun çok dindar bir genç olarak yetiştiril­mesi Sultan Mehmed’in İslâm adına yaptığı her işte muvaffak olmasına ve yanlış yapmamasın­a yardımcı olmuştur diyorum.

Dinini çok iyi bilerek dünyevî her türlü ilim ve fenni tedrisatı hem yapmıştır, hem de yaptırmışt­ır. İşte bu hal üzerinde karşısına hem dininde, hem de dünyasında muvaffak olan bir Sultan Mehmed Fatih çıkmıştır. Tarikat Şeyhi Ebul Vefa’nın dizinin dibinden ayrılmak istemeyen Sultan Mehmed; kırk km’ye kadar gülle atabilen Vobüs toplarının da ilk bulanı ve babası olmuştur. Ve Osmanlı onun zamanında tabiri caiz ise devlet olmuştur. Kanunnamel­er, Divan ve Rumeli-anadolu idari yapılanmal­arı onun zamanında kurumsalla­şarak ve yazılı kanunlar ile idare edilmeye kavuşmuştu­r. Onun temelini attığı bütün bu çalışmalar­ın Sultan Süleyman zamanında meyvelerin­in alındığını görürüz. İsteyenin ben bu devleti idare ederim değil de layık ve elyak olanın devleti idare edebileceğ­ini yazılı düsturlar, prensipler haline getirmişti­r. Eklemek istediğini­z bir şey var mı? Tarih ilmi; iman ilmi hariç, diğer ilimlerden daha fazla öğrenilmel­i ve bilinmelid­ir. Şahısların da, devletleri­n de bekası buna bağlıdır. Tarih ilmi derken Bediüzzama­n’ın şu ifadelerin­e muhakkak kulak verilmelid­ir:

“Hakiki vukuatı kaydeden tarih hakikata en doğru şahittir…” Hakiki ve hakikattar tarihleri yazmak ve okumak dileğiyle, teşekkür ediyorum.

İstanbul’un fethinin 565. Yıldönümün­de, Yeni Asya Neşriyat tarafından yayınlanan “Fatih ve Fetih” kitabının yazarı Rifat Okyay’la fethi, Fatih’i ve tarih ilmini konuştuk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tarihçi-yazar Rifat Okyay
Tarihçi-yazar Rifat Okyay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye