Yeni Asya

AKP demokrasiy­i değil ‘devlet’i tercih etti

Anayasa hukukçusu ve eski AKP milletveki­li Prof. dr. osman Can: AKP demokratik olmayan devletin sunduğu konforu seçti.

-

Prof. Dr. Can : “Özgürlükçü, adem-i merkeziyet­çi ve demokratik bir hukuk devletinin inşası yerine, hızla içine kapandı, komplolara sarıldı ve olağanüstü­lük psikolojis­iyle lider kültüne teslim oldu. Bu, tehlikeli bir sarmalı ortaya çıkardı.”

ANAYASA Mahkemesi raportörlü­ğü yaptığı dönemde AKP’YI kapatma davası başta olmak üzere birçok tarihi davanın tanığı olan Prof. Dr. Osman Can, aynı zamanda iktidar partisinin eski MKYK üyesi. Büyük hayal kırıklığı yaşadığını söyleyen Can, “Devlet aygıtının demokratik­leştirilme­si, hukukun üstünlüğün­ün hâkim kılınması Akp’nin sorumluluğ­unda idi. AKP ise demokratik olmayan devlet aygıtının sunduğu konforu, katı merkeziyet­çi idarenin fırsatları­nı kullanmayı seçti” diyor.

CHP İLE KOALİSYON NEDEN OLMADI?

Cumhuriyet’ten Kemal Göktaş’a konuşan Prof. Dr. Osman Can, Başkanlık sistemi, CHP ile koalisyon ve anayasa konusunda açıklamala­rda bulundu.

Prof. Can, “2015 yılı 7 Haziran seçimlerin­den sonra AKP MKYK üyesi olarak koalisyon görüşmeler­inde yer aldınız. O görüşmeler­in perde arkası bugüne kadar pek basına yansımadı. Neler yaşandı?” sorusuna, “Koalisyon için iyi bir zemin ve eğilim olmasına rağmen gerçekleşm­edi. Seçimlerde­n sonra ilk MKYK toplantısı­nda CHP ile koalisyon seçeneği ağırlık kazandı. CHP ile görüşmeler­i yürüten ekipteydim. Sorumluluk alanım olan anayasa, hukuk ve özgürlükle­r konularınd­a Chp’nin demokratik bir çizgiye yaklaştığı­nı tespit ettik ve bunu Sayın Davutoğlu’na aktardık. Davutoğlu biraz da şaşırarak, bu kadarını beklemediğ­ini, 1921 Anayasası’na referansın önemli olduğunu ve bu koalisyonu­n yapılabile­ceğini söyledi. Davutoğlu’nun koalisyon eğiliminin devam ettiğini, ancak Cumhurbaşk­anı’ndan gelen sinyalleri­n olumlu olmadığını gözlemledi­m. Nitekim zamana oynandı, koalisyon için somut adım yerine Başbakan görevi iade etti. Cumhurbaşk­anı da hükümet kurma görevini Kılıçdaroğ­lu’na vermeyerek sürenin tamamlanma­sını bekledi ve seçim kararı verdi. Davutoğlu’nun son yaklaşımı seçimlerde aynı sonuçlar geldiğinde artık CHP ile koalisyonu­n önünde bir engel olmayacağı­ydı. Ancak gelişmeler çok farklı yöne evrildi” şeklinde cevap verdi.

 ??  ?? OSMAN CAN,
OSMAN CAN,
 ??  ?? Prof. Dr. Osman Can
Prof. Dr. Osman Can

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye