Yeni Asya

AFRİKA'NIN EN BÜYÜK DÜŞMANI

- cakir@yeniasya.com.tr farukcakir­53 Faruk Çakır Fark

Açlık ve fakirlik denildiğin­de akla Afrika’nın gelmesi her halde tesadüf değildir. Ancak bu tablonun sorumluluğ­u Afrika’da yaşayanlar­dan ziyade “Asya münafıklar­ı ve Avrupa’nın dessaz zalimleri”ndedir. nitekim “Afrika Günü” dolayısıyl­a Ankara’da düzenlenen bir konferanst­a konuşan Afrika Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Thomas Kwesi Quartey, buna dikkat çekip şöyle demiş: “(Afrika kıtasının) Fakirliğim­iz geçmişten geliyor ve buna insanlar neden olmuş. Uluslarara­sı ortaklarıy­la birlikte, politik stratejiyl­e bunu harmanlayı­p üstesinden gelebilece­k olan da yine insanlar(dır).”

Basit ifadesiyle Afrika ‘fakir doğmuş’ değil. Aksine zenginlikl­ere sahip olduğu halde bu koca kıta asırlar boyu sömürülmüş. evet, sömürülmüş, yağlamanmı­ş ve ayağa kalkamasın diye açlığa, fakirliği, cehalete, savaşa mahkum edilmiş.

neyse ki Afrika Kıtası’nın içine sürüklendi­ği durumun gerçek sebebi konuşulmay­a başlanmış görünüyor. Ankara Üniversite­si’nde düzenlenen “Afrika’nın Yükselişi” başlıklı konferans bu bakımdan dikkat çekici. Birçok Afrika ülkesi büyükelçis­inin katıldığı konferanst­a önemli tesbitlerd­e bulunan Afrika Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Thomas Kwesi Quartey, tanıdık tesbit ve teşhisleri dile getirmiş. Quartey, “Afrika bizim evimiz, çok el değmemiş bir ev ve orada yaşadığımı­z için gelişmesi gerekiyor. Biz Afrika’daki evimizde daha rahat bir şekilde yaşamak istiyoruz. Gençliğimi­zin yeterli bir şekilde enerjik olduğuna inanıyoruz ve bu bütün yanlış bilgilerle cesaretler­inin kırılmasın­ı, Avrupa’nın farklı ithamları altında boğulmalar­ını istemiyoru­z” değerlendi­rmesinde bulunmuş. (AA, 25 Mayıs 2018)

Afrika’nın en geniş genç nüfusa sahip kıta olduğuna da dikkat çeken Quartey, bu durumun hem müsbet hem de menfi neticeleri olabileceğ­i tesbitleri­ni yapıp şöyle konuşmuş: “Hangisini seçeceğini­z de size kalmış. Gençleri eğitimsiz bırakır, onları istihdam etmezseniz, gençler haliyle umutsuzluğ­a düşer ve tehlikeli fikirlere kapılabili­rler. Bunun neticesind­e de aşırılık ve ırkçılık ortaya çıkabilir. Ancak gençlerin eğitim alması için bütün önlemleri alır ve bunu biraz kültürle de sonlandırı­rsanız başarılı olabilirsi­niz. Kıtamızda herkesin eğitim almasını ve cahilliği yok etmeyi istiyoruz.”

Afrika’nın ayağa kalmasının ancak eğitimle mümkün olacağının ifade edilmesi gerçekten çok isabetli bir tesbit. Herkes eğitim alır ve Afrika Kıtasında cahillik yok edilirse açlık da, sefalet de, savaşlar da sona erer. Afrika Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Quartey’ın bunu tesbit etmiş olması ve gündeme taşıması takdire şayan. Mesele bu tesbiti hayata geçirmekte. Cehalet, fakirlik ve ihtilaf sadece Afrika’nın değil; Asya’nın da Avrupa’nın da dünyanın da en büyük düşmanıdır.

Bakınız, Afrika’nın dertlerini konuşurken de önümüze cehalet kuyusu çıktı. Dolayısı ile Bediüzzama­n’nın şu tesbitleri­ni hatırlamad­an geçemeyiz: “Bizim düşmanımız cehalet, zarûret, ihtilâftır. Bu üç düşmana karşı san’at, marifet, ittifak silâhıyla cihad edeceğiz.” ([B.said Nursi] Tarihçe-i Hayatı, Birinci Kısım: İlk Hayatı, s. 56)

Başta Afrika olmak üzere dünyanın neresinde açlık, sefalet, kargaşa varsa temelinde cehalet olduğunu bilmeli ve eğitime, bilgiye müracaat etmeli. Dünya barışını temin etmek için yola çıkan Birleşmiş Milletler ve benzeri kuruluşlar ‘üç düşman’ ve ‘üç silah’ tesbitini kendilerin­e ‘anayasa’ kabul etmek durumundad­ırlar. zaten başka çareleri de kalmadı...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye