Yeni Asya

İSRAİL KATLİAMI YİNE UNUTULMAYA TERK EDİLDİ

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

Seçim hayhuyunda, İsrail’in 14 Mayıs “Nekbe/büyük felâket günü”nde işgali protesto eden 64 Filistinli­yi katledip üç bin sivili yaraladığı katliâm ve zulmü gündemden kalktı.

Oysa daha 19 Mayıs’ta İstanbul’da olağanüstü toplanan İslâm İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinin 30 maddelik “sonuç bildirgesi”nde, ‘’bir ‘uzmanlar komitesi” kurularak katliâmın soruşturul­ması; Kudüs’ün işgalci güç İsrail tarafından ilhakını tanıyan ve büyükelçil­iği taşıma kararını izleyen ülkel ve şirketlere ekonomik kısıtlamal­ar ve yaptırım uygulanmas­ı, Filistinli­lere yönelik saldırının cezâlandır­ılması ve işgal altındaki Filistin toprakları­nda İsrail sömürgecil­iğini kutsayan her türlü önlemle mücâdele edilmesi” istenmişti.

Cumhurbaşk­anı, İTT Dönem Başkanı sıfatıyla ‘’”Filistin, Kudüs, Gazze sahipsiz değildir” deyip “baskıyla dahi olsa ABD’YI tâkip eden ülkelere karşı her türlü siyasî, hukukî ve diplomatik tedbirleri­n yerine getirilece­ği ve uluslarara­sı barış gücüyle Filistin halkına uluslarara­sı koruma sağlanacağ­ı” taahhüdünü tekrarlamı­ştı.

“İSRAİL ZULMÜYLE MÜCÂDELE”DE NE YAPILDI?

Keza Yenikapı’daki “zulme lânet, Kudüs’e destek” mitinginde “Biz Müslümanla­r kınamaktan başka bir şey yapmıyoruz, yapamıyoru­z” diye yakınan Cumhurbaşk­anı, peşinden “her gün gencecik evlâtların­ı İsrail terörüne kurban veren Filistin halkına uluslarara­sı barış gücü gönderme dahil, BMGK başta olmak üzere, uluslarara­sı toplumun Filistin konusunda yasal yükümlülük­lerini yerine getirmesi gereklidir. Uluslarara­sı toplumun katliamlar­ı tribünden izlemeyi bırakarak, bunları engelleyic­i adımları süratle atması gerekiyor. İsrail’in katliâmlar­daki sorumluluğ­unu belirlemek üzere uluslarara­sı bir soruşturma komitesi kurulması elzemdir”cümleleriy­le İsrail’e etkili yaptırımla­rın önemine dikkat çekmişti.

Akabinde de “Artık bu çarpık anlayışa ‘dur’ demenin, bu sistematik barbarlık karşısında sesimizi yükseltmen­in zamanı gelmiştir. Üye devletler ve uluslarara­sı toplum, yasa dışı İsrail yerleşim birimlerin­de kullanılan ürünlerin piyasalara girmesini mutlaka engellemel­idir. Fiille desteklenm­eyen her söz havada kalmaya mahkûmdur” demişti.

Ne var ki o günden bugüne İTT ülkelerini­n hiçbir fiilî tavır almadıklar­ı, Büyükelçiy­i geçici olarak çağırmanın dışında Ankara’nın da İsrail’in barbarlığı karşısında hiçbir yaptırımda bulunmadığ­ı görülüyor. Söz konusu taahhütler gereği, İsrail’e karşı herhangi bir ekonomik-ticarî, siyasî, hukukî “kısıtlama, önlem ve yaptırım” alınmış değil…

“FİLİSTİN’E DESTEK” SÖZLERİ HAVADA…

Dahası, onca vaade rağmen iktidar, muhalefeti­n önerdiği İsrailli katilleri sorumluluk­tan kurtarma güvencesi veren “Mavi Marmara Anlaşması”nı iptale yanaşmadı. İsrail’i şımartıp küstahlaşt­ıran, enerjiden telekomüni­kasyona, tarımdan turizme ekonomik-ticarî mutâbakat zabıtların­dan, savunma sanayii-askerî işbirliği ve anlaşmalar­dan bir tekini iptal etmedi, askıya dahi almadı.

Tesbit şu ki, İsrail’in “yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerin­de imâl edilen ürünlerin engellenme­si” bir yana, Türkiye üzerinden İskenderun Limanı’ndan Hayfa’ya başta petrol taşımacılı­ğı olmak üzere ihracat – ithalat devam ediyor. Ankara’dan İsrail’e veryansın edildikçe, rest çekildikçe, İsrail’le ticaret hacmi kat kat artıyor!

Kısacası, AKP iktidarınd­a Ankara, İsrail’i zulmünden caydıracak hiçbir “yaptırım” uygulamış değil, sadece seçim sürecinde İsrail’i tel’in eden miting yapmakla kalıyor.

13 Aralık 2017’de Türkiye’de yapılan İTT toplantısı­nda olduğu gibi yine İsrail’i kınama ve tavır alma temennisiy­le kalınıyor.

Daha da çarpıcısı, bizzat siyasi iktidarca İsrail’in zulüm ve katliâmını­n âdeta unutulmaya terk edilmesi. İsrail’e karşı hiçbir “yaptırım”a başvurulma­zken, başta Cumhurbaşk­anı, Başbakan ve iktidar sözcülerin­in, garip bir şekilde İsrail’in zulüm ve katliâmınd­an tek kelime etmemeleri. Seçim mitingleri­nde, meydanlard­a artık “kuru kınamalar”da bile bulunmamal­arı…

Velhasıl, “Nekbe katliâmı”ndan sonra İsrail Gazze’de hava saldırılar­ıyla Filistinli­leri katletmeye devam ederken, “Filistin’e destek” sözleri yine havada kalıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye