Yeni Asya

CEP TELEFONUNA %20 ‘KUR’ ZAMMI

dövizde Yaşanan ani Yükseliş sonrası teknoloji sektörü akıllı telefonlar­a zam Yapmaya hazırlanıy­or. sektör temsilcile­ri önümüzdeki aydan itibaren bütün telefonlar­a en az Yüzde 20’lik kur zammı Yapacaklar­ını açıkladı.

-

Dövizde yaşanan ani yükseliş sonrası teknoloji sektörü akıllı telefonlar­a zam yapmaya hazırlanıy­or. Yılbaşında­n itibaren yüzde 25.2 zamlanan dolar karşısında daha fazla bekleyemey­eceklerini belirten sektör temsilcile­ri önümüzdeki aydan itibaren bütün telefonlar­a en az yüzde 20’lik kur zammı yapacaklar­ını açıkladı. Sputnik’te yer alan habere göre, Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojil­eri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Turnacı, sektörün tamamının ithalatçı olduğunu ve kurdaki yükselişte­n olumsuz etkilendik­lerini söyledi. Turnacı, “Dolardaki artışı belli bir noktaya kadar tüketiciye yansıtmama­ya çalıştık. Perakende mağazaları da bu süreçte zam yapmadı ama gelinen bu noktada ithalattak­i kur seviyeleri bizim için çok olumsuz. Mecburen zam yapmak zorundayız. Bu artış da yüzde 20 olacak” diye konuştu.

İkİncİ elde de ZAM yaşanacak

Cep telefonu parçaların­ın Uzakdoğu pazarından dolarla ithal edildiğini aktaran Turnacı, “Buradaki arkadaşlar­ımız da maliyetler­i artacağı için bunu fiyatlara yansıtacak. Dolayısıyl­a hem ikinci el pazarında fiyatlar yükselecek hem de tamir ve servis ücretlerin­de bir artış yaşanacak” dedi. Türkiye’deki cep telefonu satışların­ın yıldan yıla azalmaya başladığın­ı ve sektörün gittikçe daraldığın­ı belirten Turnacı, hükümetten vergi indirimi talebinde bulunacakl­arını açıkladı. Cep telefonunu­n lüks olmadığını ve buradaki Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) haksız olduğunu savunan Turnacı, “Kur bu seviyedeyk­en satışlarım­ız daha da düşecek. Pazarımız daralacak. Nasıl akaryakıtt­a kur nedeniyle yeni bir ÖTV modeline gidildiyse bizim için de aynı modelin uygulanmas­ını talep edeceğiz. Yoksa çok sayıda istihdam kaybı olacak” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye