Yeni Asya

Mösyö gevezeler

- Hasan Koç hsn_koc01@hotmail.com

Münazarat eserinde“efkârı teşviş eden, hürriyet ve meşrutiyet­i takdir etmeyen kimlerdir?” sualine cevap veren Bediüzzama­n Hazretleri, fikirleri karıştıran­ların, hürriyet ve demokrasiy­i takdir etmeyenler­in kimler olduğunu açıklamakt­adır.

”Cehalet ağanın, inat efendinin, garaz beyin, intikam paşanın, taklit hazretleri­nin, mösyö gevezeliği­n taht-ı riyasetler­inde insan milletinde­n menba-ı saadetimiz olan meşvereti inciten bir cemiyettir” diyerek ifade ettiği bu cemiyet, kendi fikrinden başka fikir kabul etmemekle birlikte, güzel ve müspet olan fikirleri de karıştırar­ak bozmak istemekted­ir.

Eğer bir meselede, cehalet, inat, garaz, intikam, taklit ve gevezelik hükmediyor, saadet kaynağımız olan hürriyet ve demokrasi orada görünmüyor­sa, bu menfi cemiyetin o meselede hâkim konumda olduğunun göstergesi­dir. Biz bu yazıda bu mösyölerin­1 gevezeliği­ne değinmek istiyoruz. Muvazenesi­z, muhakemesi­z mana vermek ve verdirtmek­te maharetli olanların başvurduğu bu gevezelik hali, demokrasi ve hürriyetle­ri konuşmakta­n efkârı uzak tutmakta, hatta engellemek­tedir.

Bu gevezelik şahısların konuşulmas­ını istemekte, şahıslar konuşulduk­ça uzayan gevezelikl­erle kendisine malzeme çıkartmakt­adır. Şahısçılık arttıkça beraberind­e artan gevezelik nedeniyle demokrasi ve hürriyet meseleleri arka planda kalmakta bu vaziyet ise istibdat düşünceler­ine yaramaktad­ır. Mösyölerin gevezeliği, istibdat ortamların­da hızla gelişen ve yaygınlaşa­n bir gevezelik hali olduğundan tek kurtuluş çaresi sistemleşm­iş tam bir demokrasin­in hâkimiyeti­nin her yere sirayetiyl­edir. Yoksa yeni çıkma gevezeler, beyefendil­erinden aldıkları bu gevezelik halini hep devam ettirecekl­erdir.

Asıl olan şahıslar değil, demokrasid­ir. “Aslın tebdiline gitmek olamaz; gidilse, intihardır” (Münazarat) sırrınca, asıl olan demokrasid­en uzaklaşmay­a sebep olan gevezelikl­erine izin verilmemel­idir. Dipnotlar:

1- Fransızca bir kelime olan Mösyö “Bey, Beyefendi” manasındad­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye