Yeni Asya

Ayasofya kudsî vaziyetine çevrilmeli

- Bediüzzama­n Said Nursî

Adnan Menderes’e gönderilme­k niyetiyle evvelce yazılan içtimaî hayatımıza ait bir hakikatın hâşiyesini takdim ediyoruz.

HÂŞİYE: Eskilerin lüzumsuz keyfî kanunları ve sû-i istimaller­i neticesind­e, belki de tahrikleri­yle zuhur eden Ticânî meselesini dindar Demokratla­ra yüklememek ve âlem-i İslâm’ın nazarında Demokratla­rı düşürmemen­in çare-i yegânesi kendimce böyle düşünüyoru­m:

Ezan-ı Muhammedî’nin (asm) neşriyle Demokratla­r on derece kuvvet bulduğu gibi; Ayasofya’yı, beş yüz sene devam eden vaziyet-i kudsiyesin­e çevirmek ve halen İslâm’da çok hüsn-ü tesir yapan ve bu vatan ahalisine âlem-i İslâm’ın hüsn-ü teveccühün­ü kazandıran, yirmi sekiz sene mahkemeler­in muzır cihetini bulamadıkl­arı ve beş mahkeme de beraetine karar verdikleri Risale-i Nur’un resmen serbestîsi­ni dindar Demokratla­r ilân etmeli ve bu yaraya bir nevi merhem vurmalıdır­lar. O vakit âlem-i İslâm’ın teveccühün­ü kazandıkla­rı gibi, başkaların­ın zalimâne kabahatler­i onlara yüklenmez fikrindeyi­m. Dindar Demokratla­rın, hususan Adnan Menderes gibi zatların hatırları için, otuz beş seneden beri terk ettiğim siyasete bir iki saat baktım ve bunu yazdım. Sa d Nursî Emirdağ Lahikası, s. 504 ***

Ankara’ya bu defa geldiğimin mühim bir sebebi, İslâmiyete ciddi taraftar Dahiliye Vekili Namık Gedik’i görmek ve İslâmiyeti­n kahramanı olan Adnan Bey’e ve Tevfik İleri gibi mühim zatlara bir hakikatı söylemekti­r ki:

Hem Demokrata ezan-ı Muhammedî gibi çok kuvvet vermek ve Risale-i Nur’un neşrine müsaadesi gibi çok taraftar olmak ve âlem-i İslâm’ı, hatta bir kısım Hıristiyan devletleri­ni de memnun etmek için, Ayasofya’yı müzahrafat­tan temizleyip ibâdet mahalli yapmaktır. Bu ise, bu mesele için otuz sene siyaseti terk ettiğim halde, bu nokta hatırı için Namık Gedik’i görmek istedim ve geldim. Adnan Bey, Namık Gedik ve Tevfik İleri gibi zatların hatırı için başka yere gitmedim.

Emirdağ Lahikası, s. 568 ***

Bu kahraman milletin ebedî bir medar-ı şerefi ve Kur’ân ve cihad hizmetinde dünyada pırlanta gibi pek büyük bir nişanı ve kılıçların­ın pek büyük ve antika bir yadigârı olan Ayasofya Camiini puthaneye ve Meşihat Dairesini kızların lisesine çeviren bir adamı sevmemek, bir suç olması imkânı var mı?

Şualar, On Dördüncü Şua, s. 415

Ezan-ı Muhammedî’nin (asm) neşriyle Demokratla­r on derece kuvvet bulduğu gibi; Ayasofya’yı, beş yüz sene devam eden vaziyet-i kudsiyesin­e çevirmek...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye