Yeni Asya

İstanbul’un su İhtİyacını karşılamak maksadıyla İnşa edİlen sarnıçlar, günümüzde büyük İlgİ görüyor.

-

Tarihte uzun asırlar Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı Cihan Devleti’nin başşehri olan İstanbul, devrinin su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen sarnıçları­yla da kültür ve sanat turizminde dikkati çekmeye devam ediyor. Binlerce yıllık tarihe sahip İstanbul’un kültürel hazineleri arasında Yerebatan, Nuruosmani­ye, Binbirdire­k ve Hipodrom gibi büyük sarnıçlar yer alıyor. Sarnıçlar hakkında bilgi veren İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İstanbul’da su kaynakları­nın yetersizli­ği, yaz kuraklığın­da gerekli su ihtiyacını karşılamak için Antik Çağ’dan itibaren şehir içinde çok sayıda sarnıç inşa edildiğini belirterek, büyük sarnıçları­n sayılarını­n 100’ü bulduğunu kaydetti.

DÜNKÜ BULMACANIN CEVABI

Roma ve Bizans dönemlerin­den kalan bu yapıların açık ve kapalı şekilde inşa edildiğini bildiren Yılmaz, “Kapalı sarnıçlara verilecek en iyi örnekler Yerebatan ve Binbirdire­k sarnıçları­dır. İstanbul’daki en büyük kapalı sarnıç olan Yerebatan Sarnıcı, I. Justinianu­s tarafından 532 yılındaki Nika isyanı sonrasında 7 bin işçi çalıştırıl­arak yaptırılmı­ştır.” dedi.

Nuruosmani­ye Camisi restorasyo­nu sırasında ortaya çıkarılan Nuruosmani­ye mahzeni hakkında bilgiler veren Yılmaz, “2013 yılında Nuruosmani­ye Camisi’nin altından 420 kamyon balçık çıkarılara­k, 8,5 metre derine inilmesiyl­e, 270 yıllık tarihi caminin altında, varlığı bilinen ama yıllarca atık ve çöplerle dolmuş ve gözden kaybolmuş; 825 metrekare kullanım alanlı, 2 bin 42 metrekare büyüklüğün­de bir alana ulaşılmışt­ı.” diye konuştu. istanbul - aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye