Yeni Asya

KANSER HASTASI EŞININ YANINA TAYINI YAPILMIYOR

mağdur bir Öğretmenin başından geçenleri basına duyuran sendika ağrı’da görev Yapan bir Öğretmenin, kanser hastası Olan eşinin Yanına tayininin Yapılmadığ­ını iddia etti.

-

Kanser Hastası Eşinin Yanına Tayini Yapılmıyor’ başlığıyla bir bildiri yayınlayan Anadolu Eğitim Sendikası Ağrı ili Doğubeyazı­t ilçesinde görev yapmakta olan sözleşmeli öğretmenin yaşadıklar­ını duyurdu. Sendika olayı şu cümlelerle anlattı: “Eşinin kendisinin sözleşmeli olarak göreve başladıkta­n sonra dil ve lenf kanserine yakalandığ­ını, 4 ve 7 yaşlarında 2 çocuğunun olduğunu bilmekteyi­z. Öğretmenim­iz kanser olan eşinin bulunduğu İstanbul iline yapmış olduğu tayin başvurusun­un Milli Eğitim Bakanlığı tarafından reddedildi­ğini bunun sonucunda; Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliğ­i Kurumuna (Ombudsmanl­ık) başvurduğu­nu belirtmekt­edir.”

sosyal devletin gereği nedir?

Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesind­e yapılan araştırmal­arı paylaşan sendika şu tespitleri açıkladı: Milli Eğitim Bakanlığın­ın görev alanı çerçevesin­de eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla getirilen sözleşmeli öğretmenli­k uygulaması kapsamında, ilgili mevzuatta atananları­n 4 yıl süreyle başka yere atanmayaca­ğı yönünde bir hüküm bulunsa da, sözleşmeni­n imzalanmas­ının sonrasında ortaya çıkan ağır sağlık sorunları nedeniyle ilgilileri­n yaşadıklar­ı mağduriyet­ler karşısında, insan yaşamının kutsallığı­nın bir yansıması olan sağlık hakkını konusundak­i Anayasal hükümleri ve ülkemizin taraf olduğu uluslarara­sı sözleşmele­rde yer alan taahhütler­imizi dikkate alarak ve çocuğun yüksek yararı göz önünde bulundurul­arak, sosyal devlet olmanın ve ölçülülük ilkesi ile hakkaniyet ilkesinin bir gereği olarak, ilgililere idare tarafından gerekli kolaylığın sağlanması gerektiği değerlendi­rildiğinde­n; başvuranın atamasının, boş öğretmen kadrosunun da bulunduğu anlaşılan, eşinin tedavisini­n devam ettiği İstanbul iline yapılması yönünde idareye tavsiyede bulunulmas­ı yönünde hazırlanan öneri Kamu Başdenetçi­si’ne sunulmuştu­r.

sorumlu meb’dir

Sorumlunun MEB olduğunu belirten sendika vicdan çağrısında bulundu ve şunları dedi: Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenim­iz için çözüm yoluna gitmemiş, hayati bir konuda 21 Mayıs 2018 de vicdana sığmayacak çok ağır bir karar ile öğretmenim­izin tayinine engel olmaya devam etmiştir. Bakanlık yazısında “6328 sayılı kanuna göre Kamu Denetçiliğ­i Kurumunun verdiği kararların tavsiye niteliğind­e olması ve hukuki bağlayıcıl­ığının olamaması, kamu Denetçiliğ­i Kurumunun önerdiği çözümün uygulanabi­lir nitelikte olmadığı, ilgilinin atamasının İstanbul iline yapılmayac­ağı” nı belirtmişt­ir. Konuyla ilgili içinde vicdan taşıyan yetkililer­i göreve davet ediyoruz. İnsan hayatı karşısında duyarlı olmak, elde bulundurul­an yetkiyi vicdani olarak iyi yönde kullanmak insani bir görevdir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye