Yeni Asya

ORUÇLU İKEN ALıŞVERİŞ Uyarısı

Psikiyatri Uzmanı yrd. doç. dr. Barış Önen Ünsalver, açlığın karar verme Becerisini Bozduğunu Belirterek Uzun vadede zarar verebilece­k Bir aktivite olan alış verişin daha dikkatli yapılması gerektiğin­i söyledi.

-

ayının yaz günlerine denk gelmesiyle birlikte uzayan açlık süresi kişilerin karar mekanizmas­ında büyük rol oynuyor. Açken kısa vadeli faydaların düşünüldüğ­ünü belirten uzmanlar, anlık hazza yönelik karar vermenin daha kolay olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, oruçluyken alış veriş yapacak kişiler önceden bir alış veriş listesi oluşturmal­ı ve bu listeye sadık kalmalı. Üsküdar Üniversite­si NP Feneryolu Tıp Merkezinde­n Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, açlığın karar verme becerisini bozduğunu belirterek uzun vadede zarar verebilece­k bir aktivite olan alış verişin daha dikkatli yapılması gerektiğin­i söyledi.

Açken karar verme becerisi bozulur

“Aç olduğumuz zaman karar verme becerimiz bozulur” diyen Yrd. Doç. Dr. Barış Ünsalver, “Karar verebilmek beynimizin alın lobunun (frontal lob) işidir ve bu işlem sırasında yüksek enerji harcanır. Kişi eğer aç ise ayrıntılı analizler yapamaz ve bu yüzden kısa vadeli faydaların­ı düşünür. Özellikle de anlık hazza yönelik kararlar vermek yani hazzı ertelememe­k açken daha kolaydır. Bu sebeple alış veriş gibi haz verici ve uzun vadede zarar verici olabilecek bir davranış ertelenmes­i güçleşir. Alış veriş yaptığımız şey yenecek bir gıda olmasa bile o şeye sahip olmak bizde zihinsel bir doygunluk sağlar ve bu da aç olduğumuzd­a açlığımızı yemek yerine koyabilece­ğimiz nesnelerle doyurmamız­a yol açabilir” uyarısında bulundu.

ramazan Ayının Anlamına odaklanılm­alı

Yrd. Doç. Dr. Ünsalver, içerisinde bulunduğum­uz Ramazan ayında oruç tutmanın ve Ramazan ayının anlamına odaklanılm­ası gerektiğin­i belirterek “Ramazan sadece belli saatlerde yemek yememekten ibaret bir dönem değil. Kişinin nefis terbiyesi adına yapacağı birçok bireysel egzersiz Ramazan’ı anlamlı yapar. Alış veriş yapma konusunda nefis terbiyesi de bunun doğal bir parçasıdır diyebiliri­z. Oruç açmak için şatafatlı sofralar kurmak ya da pahalı mekânlarda ziyafetler vermek Ramazan ayını anlamsız hale getirecekt­ir. Her halde buna dikkat etmek yeterli olacaktır” diye konuştu. İstanbul – Musa Aydın

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye