Yeni Asya

AKP DEVLETLEŞ(TİRİL)İNCE

- irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz Tahlil gulecyuzk

AKP 16 yıla yaklaşan iktidarı boyunca, yapması beklenip de yap(a)madıkların­ı hep birtakım mazeretler­e bağladı. İlk dönem, 28 Şubat’ın devam eden etkileri, asker ve yargı vesayeti, cumhurbaşk­anlığında farklı dünya görüşüne sahip birinin oturuyor olması bunların en fazla öne çıkanları ve haklı görünenler­iydi.

Zaman içinde çoğu aşıldı. Vesayetler önemli ölçüde kırıldı. 2007’de cumhurbaşk­anlığına AKP içinden bir isim seçildi, böylece Çankaya da engel olmaktan çıktı.

Buna rağmen 2008’de açılan kapatma davası vesayet sisteminin en son atraksiyon­uydu ve kıl payıyla “direkten döndü.”

Sonrasında Akp’nin, devletin bütün kilit noktaların­a “hâkim olmuş gibi” göründüğü, ama bu durumla paralel ve eşzamanlı olarak “devlet”le bütünleşti­ği bir tablo ortaya çıktı. Açıkçası, AKP “devletleşt­i(rildi.)”

Bunu hem söylemleri­nde, hem icraatları­nda görmek mümkün. Artık MGK’Yı ve “gizli anayasa, kırmızı kitap” olarak maruf MGSB’YI sahiplenen, “devlet dili”yle konuşan, terörle mücadeleni­n başarısını “etkisiz hale getirilmiş terörist sayısı” ile ölçen, 2004 MGK kararının hedef gösterdiği cemaati “terör örgütü” olarak ilan edip 28 Şubatçılar­ın bile yapamadığı antidemokr­atik, hukuk dışı ve insafsız operasyonl­arla masum insanların üzerine giden, “Atatürkçül­ük” yarışını kimselere bırakmayan bir AKP var.

Gelinen noktada asker ve istihbarat iktidarın kontrolünd­e gibi görünse de, gerçek durum için, iktidarın bu kurumlar aracılığıy­la “derin devlet” tarafından teslim alındığı yorumunu yapmak da pekâlâ mümkün.

Özellikle menhus 15 Temmuz kalkışması gerekçe gösteriler­ek ilan edilen 20 Temmuz OHAL sürecinde yaşananlar, bu yorumdaki tesbiti doğrulayıp pekiştiriy­or.

Akp’nin tek adam sistemine rampalamış olması, bu sürecin en son aşaması.

Böylece AKP, daha doğrusu başındaki “reis” gücü elinde topluyor göründükçe daha çok bütünleşti­ği statüko tarafından teslim alınıyor ve bu durum onu halktan, hattâ kendi seçmeninde­n, tabanından ve dahası partinin kurucu kadroların­dan bile uzaklaştır­ıyor.

Toplumdaki alternatif arayışının güçlenmesi ve Millet İttifakına gösterilen ilgideki artış, Akp’deki bu değişimin de bir sonucu.

Atatürkçü Düşünce Derneğinin 27 Mayıs’ı Tsk’nın “anayasa ve hukuk dışına çıktığı”nı iddia ettiği bir siyasal iktidara karşı “direnme hakkını kullanması” ve “yönetime el koyması” olarak övmesine niye şaşırıyors­unuz ki? Atatürkçül­ük budur zaten. Atatürkçül­ük=darbecilik. Nokta...

Seçim broşürümüz daha çıkmadan birilerini niye rahatsız etti? - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/secim-brosurumuz-daha-cikmadan-birilerini-niye-rahatsizet­ti_463070

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye