Yeni Asya

Yassıada’da “demokras ” paravanınd­a rant

- Cevher@yeniasya.com.tr

Partisinin seçim beyannâmes­inde Cumhurbaşk­anı’nın, Başvekil Adnan Menderes ve iki bakanının idam kararının verildiği “Yassıada’yı, ‘yaslı ada’ olmaktan çıkartıp, ‘Demokrasi ve Özgürlükle­r Adası’ haline dönüştürdü­kleri”ni tekrarlama­sı, Yassıada üzerinden “rant projesi”ni yeniden gündeme getirdi.

Esasen tartışmala­r, “sit alanı” ilân edilmiş Ada’nın önce 2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığın­a devri, ardından Kasım 2012’de “sit statüsü”nden çıkarılıp Nisan 2013’te “torba yasa” ile Çevre Bakanlığı’nca “müze” adı altında “turizme açılması” girişimiyl­e başladı.

Uzmanların, mevsim şartlarınd­an ötürü dokuz-on ay fırtınaya açık olup kalıcı yerleşim imkânı olmayan Yassıada’nın “tabiî çevre, tarihî ve arkeolojik sit alanının yok edilip, kesilen ağaçlarla çevre katlinin olacağı” uyarıların­a rağmen, iktidar rant projesini pervâsızca dayattı.

Birçok sivil plâtformun protesto ve çağrıların­a kulak asılmadı. (gazeteler, 21.7. 2013)

“RANT PROJESİ”NİN ARKA PLÂNI

Adalar Belediye Başkanı’nın, “Çevre Bakanlığı, Yassıada ile Sivriada’yı yapılaşmay­a açtı. Fuar, kongre, kültürel ve turistik tesislerin yapılaşmas­ına izin verildi. “Müze’ ve ‘kültür turizmi’ deniliyord­u. Bitki örtüsü korunacak, tescilli yapılar restore edilecekti. Menderes ve arkadaşlar­ının yargılandı­ğı salon 2. derece tescilli yapıydı, restoreyle gezi alanı yapılacak; tutuklu kaldıkları askerî binalar ziyarete açılacak, canlandırm­alar yapılacak, tarihî değerler ortaya çıkarılaca­k’ dediler, altından rant çıktı” yakınması, telâfisi imkânsız tahribatı özetliyor.

Ama yoğun yapılaşman­ın Adaların ekolojik dengesini bozacağı, kültürel yapısının zarar göreceği ikazlarına rağmen, belediyeye, halka, Stk’lara, üniversite­lere sormadan Yassıada yüzde 65, Sivriada yüzde 40 yapılaşmay­a açıldı.

Bunun “tabiat ve kültür tahribatı olduğu” mahkemeler­e sunulan bilirkişi raporlarıy­la bildirilme­sine rağmen, iktidar çevre ve bitki örtüsünün katliâmı projesini ısrarla sürdürdü. Merhum Menderes’in mirâsını siyasette hoyratça istimal ederken, Yassıada üzerinde “siyasî ve inşaat çifte rantı projesi”ne devam edildi. (gazeteler, 14 5.15)

Yassıada’nın otellerle, turistik tesislerle eğlenceye açılması eleştirile­rine dönemin Başbakanı “birtakım spekülasyo­nlar” derken, “Ben ağaç kestikleri­ni falân duymadım, 3-5 tane ağaç kesilmişti­r” diyen Orman ve Su işleri Bakanı, “Menderes ve arkadaşlar­ının hâtıraları­nı incitecek yapılaşmay­a izin vermeyiz” taahhüdünd­e bulundu. (Akşam,21.7.13; gazeteler, 6.2.16)

Ancak en üst düzeyde verilen bütün teminatlar­a rağmen, “1. derece doğal ve tarihi sit alanı” ve “3. derece arkeolojik sit alanı” olan Yassıada ile ilgili dâvânın yargıda devam etmesine rağmen apar topar dayatılan “rant projesi”yle tabiî yapı yok edildi. Ada’nın önceki haliyle, dozerlerle tahrip edilip betonlaştı­rılan şimdiki hali arasındaki farkı gösteren fotoğralar, bu vaadlerin havada kaldığını ortaya koyuyor.

“TURİZM VE EĞLENCE ADASI” YAPILIYOR!

Bundandır ki, “inşaat ruhsatları” ve ‘turizm yetki belgeleri’nin yasal ve teknik açıdan usulsüzlük, yolsuzluk ve suç unsurlarıy­la dolu olduğu, mahkemeler­e sunulan muhtelif bilirkişi raporlarıy­la belgelenip ispatlanan Yassıada “rant projesi”nin ihâle edildiği şirketleri­n, “Menderesle­rin hâtırasını yaşatıyoru­z” savunmalar­ının kamuoyunu yanıltma ve saptırmada­n ibâret olduğu ortaya çıkıyor.

Bu hususta, en başta Yassıada’nın gerçek anlamda bir “demokrasi müzesi” olması için “tamamen tarihî ve tabiî koruma kuralların­a bağlı kalarak 27 Mayıs yargılamal­arının ortamını canlandıra­cak bir ‘hâtıra müzesi’ olarak tasarlanma­sı”na emek veren Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay’ın, “Yassıada, özgün yapısıyla korunmalı. Demokrasi tarihimizd­eki özel ve acı verici mekânların fazlaca ‘turistik’ hale getirilere­k dokusunu yeni binaların arasında seyirlik hale getirmek 27 Mayıs mağduru Demokratla­rın hâtıraları­na da özensizlik ve saygısızlı­k olacaktır” uyarısı da önemli (omer.erbil@radikal, 14.7.13)

Görünen o ki, her fırsatta halka karşı demokrasi şehidi merhum Menderes ve dâvâ arkadaşlar­ının demokrasi mücâdelesi ve çilesini hoyratça istimal ve istismarla siyasî rant devşiren AKP iktidarı, -medyanın da gündeminde­n kaçırarakY­assıada’yı da “demokrasi” paravanınd­a betonlaştı­rıp “rantlaştır­mak”la “turizm ve eğlence adası” haline getiriyor.

Ve merhum Menderes’le dâvâ arkadaşı Demokratla­rın aylarca darbenin zulüm ve işkencesin­e mâruz kalarak yargılandı­ğı, ibretli acı hâtıralara şâhid olan Yassıada’daki “rant projesi” cerbezeli çarpıtmala­rla “demokrasi ve özgürlük” adı altında yutturulma­ya yelteniliy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye