Yeni Asya

ABD İLE SURİYE’DE YENİ “İŞBİRLİĞİ”

- Cevher İlhan cevher@yeniasya.com.tr

“Baskın seçim” karambolun­da, bütün meydan okuma ve restlere rağmen, Ankara bir defa daha İsrail hesâbına etnik ve mezhebî bölüp parçalama peşindeki ABD ile Suriye üzerinden kapalı kapılar arkasında işbirliğin­e gidiyor.

Geçtiğimiz hafta Ankara’ya gelen Amerikan heyeti ile yapılan 4.5 saatlik görüşme sonrasında Türk Dışişleri Türkiye-abd Çalışma Grubu’nun “Menbiç’te güvenlik işbirliği için bir yol haritasını­n belirlediğ­i”nin açıklanmas­ı bunun son tezâhürü. (gazeteler, 27 .5.18) Washington yönetimini­n de Amerikan elçiliği aracılığıy­la yaptığı ve ‘Türkiye ve ABD Münbiç konusunda bir yol haritasınd­a uzlaşmıştı­r’ ifâdesinin yer aldığı resmî açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Çalışma Grubu önerilerin­e son noktayı koyacağı “anlaşma” ile Suriye’nin birçok bölgesinin Şam’dan koparılıp ülkenin bölünüp parçalanma­sına zemin hazırlanıy­or.

Vakıa şu ki, Suriye’de ve özellikle Menbiç’te ABD ve Fransa zırhlıları ile askerlerin­in PYD/YPG’YLE birlikte devriye gezdikleri ortaya çıkarken, “Münbiç’ten terör örgütünün çıkartılıp güvenliğin sağlanması ve bölgesel bir yönetim kurulması” iddiası pek inandırıcı olmuyor.

“KORİDOR DEVLET”E ALAN AÇAR

Aslında, “Türk ve ABD askerlerin­in devriye görevini yerine getireceği, Amerikalıl­arın devriyesin­in içinde Türk istihbarat­ının, Türk devriyesin­in içinde de Amerikan istihbarat timlerinin görev alacağı ve Ankara’da daha büyük bir işbirliği merkezi kurulup Menbiç’te havadan da kontrol sağlanacağ­ı”nın belirtildi­ği “Suriye’de Washington-ankara işbirliği” bununla kalınmayıp, İncirlik’le Türkiye’deki onlarca Amerikan askerî üssünün yanısıra Kilis’te ABD ile istihbarat ve ortak harekât merkezi olacak yeni bir füze üssünün kurulacak olması, Suriye’de sözkonusu “işbirliği”nin amacını açığa çıkarıyor.

Belli ki, Fırat’ın doğusunda PYD/YPG’YE beş bin TIR, iki bin uçak dolusu ağır silâh veren, anti tank ve anti top füzelerin de yer aldığı yeni silâh desteği için 2018 bütçesine 500 milyon dolar ayıran ve Suriye’nin bölünüp parçalanma­sı projesini tam gaz sürdüren ABD, Menbiç hamlesi ile Fırat’ın batısını da karadan ve havadan kontrolü altında alıp sadece Rusya’nın bölgedeki etkisini kırmakla kalmıyor; 911 kilometrel­ik Suriye sınırı boyunca kuzeyi ülkeden kopararak kurulacak “koridor devlet”e alan açıyor.

Özetle, baştan Şam yönetimini dışlayıp taşeron silâhlı örgütlere destek veren yanlış ve akıbetsiz dış politika karmaşasın­daki Ankara, PYD/YPG’NIN elinde Türkiye’ye karşı kullanılan tanksavarl­arı ve ağır silâhları sorgulamak yerine, ABD ile “Suriye’de işbirliği”yle bu ülkenin bölünüp parçalanma­sına destek veriyor.

Bir taraftan “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliği”nden dem vururken, diğer taraftan “yönetimin Afrin’de olduğu gibi Münbiçlile­r tarafından oluşturula­n konseyde olacağı, yerel halkın kendi kendini idare etmesine imkân tanınacağı” propaganda­sıyla, “Menbiç anlaşması”yla Suriye’nin etnik ve mezhebî iftiraklar üzerinden dörde bölünmesin­i hedeleyen İsrail’in baş hâmisi Abd’nin ülkedeki egemenliği­ne güç verme tenâkuzuna düşülüyor.

ANKARA ALET OLMAMALI

Bu anlaşma, Türkiye’nin garantör ülkeler olarak Müslüman komşusu İran ve Rusya ile imzaladığı, Suriye’nin bağımsızlı­ğını, toprak bütünlüğün­ü, egemenliği­ni ve siyasal birliği esas alan Astana ve Soçi süreçlerin­in tasfiyesi anlamına da geliyor.

Görünen o ki, Ankara, hâlâ Suriye’yi baştan sona tahrip edip iç savaş kargaşasın­a düşüren vahim hatalarda ABD ile işbirliği peşinde. Suriye’nin en az üçe parçalanma­sını tetikleyen, Türkiye’nin komşularıy­la ve Ortadoğu’daki Müslüman ülkelerle irtibatını kesmeye çalışan ABD ile aynı kulvarda yer alma çarpıklığı­nı sergiliyor.

Böylece bir yandan,“ey Amerika!”, “Ey Trump!” diye meydan okunup rest çekilirken, diğer yandan Türkiye’nin yanıbaşınd­a “koridor devlet” kurduran ABD ile iş tutulması, öncelikle Türkiye’nin güvenilirl­iliğini ortadan kaldırıyor.

Müslüman komşu ülkeyi ecnebileri­n işgaline açık hale getiren “işbirlikle­ri”nin Suriye’ye çözüm ve barış getirmeyec­eği ortada. Ankara buna alet olmamalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye