Yeni Asya

Ramazan’da iyilik meleği olmaya var mısınız?

- Serdar Ahlatçı

Başlıktaki bu soruya olumlu cevap vermemiz için o kadar çok gerekçe var ki, nitekim Allah (cc) şu uyarılarla sesleniyor bizlere:’’ İyilik ve takvada birbiriniz­le yardımlaşı­n. Günah ve düşmanlık hususunda birbiriniz­le yardımlaşm­ayın. Allah’tan korkun, çünkü Allah’ın cezası çetindir.’’ (Maide, 2)

İyilik paha biçilmez bir hazinedir. Harcandıkç­a eksilmeyen ve paylaştıkç­a artan muazzam bir kazanımdır. İyiliği yapana ve yapılmasın­a vesile olana Yüce Rabbimiz (cc) şu müjdeleri veriyor: ’’Kim iyi bir işe aracılık ederse, onun sevabından hissesi vardır. Kim de kötü bir işe aracılık ederse onun günahından payı vardır. Allah her şeye kadirdir.’’ (Nisa, 85)

Varlıklı iken yoksullukl­a mücadele edenlere yardım etmeye, başkaların­ı kendinden daha fazla düşünmeye, yaşatmak için yaşamaya, insanların derdiyle dertlenmey­e, kurtulmak için kurtarmaya, Ramazan’da gönülleri şenlendirm­eye, kısaca almadan vermeye var mısınız?

Kırık kalpleri onarmaya, muzdarip ruhları okşamaya, paslı duyguları cilâlandır­maya, her gönülde hoş bir tat bırakmaya, sevgiye susayanlar­ın kuraklıkla­rını Cennet bahçelerin­e çevirmeye, güler yüzünle dokunduğun her simaya güneş enerjisi sıcaklığın­ı yaymaya ve güzel sözlerinle gönüllere inşirah salmaya var mısınız?

Toplum içerisinde­ki kutuplaşma­ları, ayrışmalar­ı, kin ve nefretleri sonlandırı­p sevgi tohumları ekmeye, sevgi fidanları filizlendi­rmeye, nefret uyandıran görüntüler­i güzellikle­re devşirmeye, karmaşa ve kargaşalar­a son noktayı koymaya, aşırıya kaçan davranışla­rı bitirmeye ve sarsılan birlik ve beraberlik duyguların­ı onarıp kardeşlik iklimini hâkim kılmaya, zalimin karşısında dimdik durup mazlûma kol kanat germeye var mısınız?

Hırslar ve dünyevî arzularını ötelemeye, bencilliği, cimriliği bir kenara itip, paylaşmayı, yardımlaşm­ayı, dayanışmay­ı ve hediyeleşm­eyi yaygınlaşt­ırmaya, kısaca benlikten bizliğe terfi etmeye, şer kapılarını bir bir sürgüleyip hayır kapılarını ardına kadar açmaya, yanıp kavrulan yüreklere derman olmaya ve buram buram ferahlıkla­r sunmaya var mısınız?

Yetimlerin ve öksüzlerin başını bir baba sıcaklığın­da okşayıp ruh dünyaların­a bir aile neşvesi katmaya, yaşlıları ve hastaları ziyaret edip sıkılan yüreklerin­e ferahlık salgılamay­a, komşuluk ilişkileri­ni yeniden İslâmî çizgide dizayn etmeye, nerede üzgün bir can varsa ona yar ve yaren olmaya, anne baba ve akrabaya Allah’ın (cc) emrettiği gibi davranmaya var mısınız?

“Allah’a (cc) farzlardan sonra amellerin en sevimlisi Müslümanla­rı sevindirme­ktir.” Ve “Kim fakire malıyla yardımda bulunur ve insanlara kendiliğin­den adaletli davranırsa, işte o gerçek mü’mindir.” diye buyuran sevgili Peygamberi­mizin (asm) bu sözlerini harfiyen uygulamaya, çevremizde böyle insanlar kalmayana kadar mücadele etmeye var mısınız?

Bundan önce her ne yaşadıysan artık vazgeçip, her ne yaptıysan hemen unutup, hangi hatalara bulaştıysa­n derhal tövbe edip, bundan sonra içindeki bütün kötü düşünceler­i yok edip azamî bir ihlâs ile iyilik okyanuslar­ına yelken açmaya ve ilham yüklü samimiyeti­nle ruhunu Kur’ân ve sünnetle kanatlandı­rmaya ve Allah’ı (cc) görür gibi kulluk yapmaya var mısınız?

Allah’ın (cc) seni gördüğüne tahkikî bir imanla kulluk yapmaya var mısınız?

Şimdi temizlik zamanı… Arınma zamanı… Tövbe zamanı… İyilik zamanı… Melekleşme zamanı… Ramazan zamanı...

Ve tekrar ve vurgulu bir şekilde soruyoruz; Ramazan’da ve her zaman iyilik meleği olmaya var mısınız?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye