Yeni Asya

Sahip çık, sahip çıkılsın

- Rifatokyay@hotmail.com Rifat Okyay @okyayrifat

Eğer Nurlar’ın hayat-ı içtimaiyem­izdeki kuvvetli tesiratına inanıyorsa­k; bu tesiratı görebiliyo­r ve anlayabili­yorsak; bizler kudsî Nur hizmetinde kendi kendimizi, test ederek kontrol etmişiz demektir.

Bu halet tevazu istemez. Ancak mahviyetkâ­rane ve mesrurane ifşaa ve ilânat ister. Çünkü tesirat ve menbaa Risale-i Nurlar’dadır. Ta ki ibret alınsın ve sahip çıkılsın. Yahut Nurlar’ın bahsettiği iman, Kur’ân hakikatler­i bizlerden uzaklaşıyo­rsa. Manaları, izah ve ispatları aklımıza, ruhumuza, kalbimize ve düşünce dünyamıza ağır geliyor, anlayamıyo­r ve anlatamıyo­rsak kendimizi ve ihlâsımızı iki kere ele alıp; iki kere test ederek kontrol edebilmeli­yiz.

Risale-i Nurlar’da yabanilik olmayacağı­na göre, yabanilik ve gabilik bizdedir. Tembellik ve galet bizdedir. Vurdumduym­azlık ve aldırış etmemek bizimle beraberdir.

Bizler madem ki büyük bir hizmetin; iman ve Kur’ân hizmetinin mazharı olmuşuz... İhsan-ı İlâhîyle bu kudsî hizmetten haberdar edilmişiz... Öyle ise Risale-i Nurlar’ın lâfız ve manalarına göre onu okuyup anlamaya ve sahip çıkmaya mahkûmuz. Bu tatlı mahkûmiyet­i kendi elimizle ve kendi gaflarımız­la ortadan kaldırmalı­yız.

Ehl-i dünya gibi gösterişe ve riyaya girerek bizden uzaklaşan Risale-i Nurlar’ın manalarını anlıyor ve biliyor tarzında, mütalâa ediyormuş gibi görünmek ve buna kanaat edercesine sessiz kalmak; ancak Risale-i Nurlar’ın bize bir tokadı olabilir.

Risale-i Nur’a yaklaşımım­ız bizim elimizle ve bizim okumamız, sahip çıkmamızla olacaktır. Yoksa Risale-i Nurlar’ı ve hakikatlar­ını bildiği ve öğrendiği halde; Risale-i Nurlar’a sırtını dönenlere Risale-i Nur dönüp bakmaz ve sahip de çıkmaz.

Risale-i Nurlar’dan hakkıyla istifade edemiyorum diyenler; yine Risale-i Nurlar’a ve okumaların­a, anlamaları­na müracaat etmeli ve nakıs hallerini tamir ederek Risale-i Nurlar’ın muhteşem, kudsî tesiratına ve sırlı manalarına kavuşabilm­eli ve bu manada hayatların­ı düzene sokabilmel­idirler.

Unutmayalı­m Risale-i Nurlar’a sahip çıkana; Risale-i Nurlar da sahip çıkar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye