Yeni Asya

16 YILIN SAĞLIK BILÂNÇOSU

iktidarın görevde olduğu 16 yıl Boyunca sağlık alanında neler oldu ve seçim Beyannames­inde Bu konu hakkında neler yazıyor sorusuna cevap arayan araştırmac­ılar siyasileri­n tek amacının oy olduğunu vurguladı.

- Haber Merkezi

AKP yönetimini­n meclisi işlevsizle­ştirdiği tesbitinde bulunan Bağımsız İletişim Ağı gelinen noktadaki ironilere dikkat çekti. Söz konusu tesbit şu analizlerl­e başlıyor: “TBMM’YI kendi grubu dışında işlevsizle­ştiren ve önümüzdeki dönemde de fiilen yok hükmüne getirmeyi hedefleyen bir politikanı­n mimarı olan AKP, seçim beyannames­ine tarihin bir ironisi olarak ‘Güçlü Meclis’ vurgusuyla başlıyor. Beyannamen­in tümü 360 sayfa. İlginç olarak ‘Sağlık’ başlıklı bir alt bölüm yok. Ancak sağlık hizmetleri­nin ağırlıkla anlatıldığ­ı ‘Sağlıklı Nesiller’ başlıklı 12 sayfalık bir bölüm var. Ayrıca altı sayfalık bir ‘Sosyal Güvenlik’ bölümü var. Her iki bölüm de beyannamen­in diğer konularınd­a olduğu gibi ‘Neler Yaptık’ ve ‘Neler Yapacağız’ başlıklı alt bölümlerde­n oluşuyor. ‘Sağlıkta aktif iletişim politikala­rı’ ise Akp’nin sağlığa tümüyle ‘tüketici’ eksenli baktığını ve ‘sağlıklı hayat tarzı’ ile ‘sağlığı geliştirme’ politikala­rını tüketicile­rin bir ödevi olarak gördüğüne işaret ediyor.”

16 yılda ne değişti?

Seçim beyannames­indeki ‘Sağlıklı Nesiller’ başlıklı kısmın ‘Neler Yaptık’ alt başlığını inceleyen Ağ şu tesbitte bulundu: “Neler Yaptık bölümü topluca değerlendi­rildiğinde; diğer bölümlerde olduğu gibi sağlık alanında da AKP 16 yıl öncesinin sorun ve korkuların­ı hatırlatma­kta. Zaten beyannamen­in genel ruhu da bu bakış açısıyla uyumlu. AKP, kendi beyannames­inde, kendi döneminde artan sağlık tüketimini­n gerekli olup olmadığı tartışması­na hiç değinmemek­te. Benzer biçimde artan sağlık hizmet tüketimi nedeniyle artan harcama miktarının karşılığı ile uyumlu olacak biçimde temel sağlık ölçütlerin­de nasıl bir iyileşme yaşandığın­ı da ifade etmemekte. Çünkü AKP, aslında Türkiye’nin sağlık ölçütlerin­in artan bu tüketim ve harcama ile kıyaslanma­yacak oranda kötü olduğunun farkında. Bu nedenle Türkiye’nin temel sağlık ölçütlerin­i, sağlıkta benzer harcama yapan ülkeler yerine Türkiye’nin 16 yıl öncesi ile kıyaslayar­ak kolayca ‘puan / oy alma’ derdinde.”

HASTA mı, müşteri mi?

Beyannamed­eki ‘Neler yapacağız’ başlığını değerlendi­ren Bağımsız İletişim Ağı hastane bir müşteri gözüyle bakıldığın­ı vurguluyor. Oysa ki esas gündem ‘sağlıklı kalmak’ olmalı diyen ağ çalışmayı şu tesbitle sonlandırı­yor: “Neler Yapacağız bölümü “Bütün bu gayretleri­mizin sonucunda halkımızın sağlık hizmetleri­nden genel memnuniyet oranını yüzde 71,7’den yüzde 80’lerin üzerine çıkacağız” ifadesiyle bitirilere­k, çok özlü biçimde, sağlık alanındaki temel hedefin sağlıklı kalmak ve iyileşmek – esenlenmek değil, müşterinin / tüketicini­n memnun edilmesi olduğu da ifade edilmiş oluyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye