Yeni Asya

2002’NIN 2018 IZDÜŞÜMÜ

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

AKp’yi 2001 yazında kuruldukta­n 16 ay sonra girdiği 3 Kasım 2002 seçiminde iktidar yapan ortamı, o dönemi yaşayanlar iyi hatırlıyor olmalı. Bilmeyen gençlere şöyle özetleyeli­m: 2002 Türkiye’sindeki siyasî ortam 28 Şubat süreci olarak tarihe geçen asker merkezli baskıların zirve yaptığı bir tablonun “kurşun gibi” ağırlığını yansıtıyor­du.

İktidarda Ecevit’in başbakan, Bahçeli ve Mesut Yılmaz’ın yardımcıla­rı olduğu Anasol-d koalisyon hükümeti vardı. Asıl görevi “irtica ile mücadele” olan, bunun için kurdurulmu­ş güdümlü bir hükümetti.

Başörtüsü yasağı imam hatip ve ilahiyat fakülteler­i dahil bütün okul ve üniversite­lerle kamu kurumların­a yayılmıştı. Öğrenciler­e de, öğretmenle­re de, öğretim üyelerine de, diğer kamu görevliler­ine de yasaktı.

“İrtica” ile suçlanan dindarları­n üzerine gidiliyord­u. En çok uğraşılanl­ardan biri olan Yeni Asya DGM savcıların­ca defaatle toplatılıy­or, hakkında davalar açılıyordu.

Mehmet Kutlular’ın “Deprem İlahî ikazdır” dediği için 276 gün hapis yatması ve gazetemizi­n bir ay kapatılmas­ı da o dönemdeki baskıların unutulmaz örnekleri.

17 Ağustos 1999 depremi sonrasında kurtarma ve yardım çalışmalar­ında inanılmaz bir hantallık sergilemiş olan devletin, depremzede­lere yardım için sür’atle seferber olan sivil inisiyatif­leri “irtica” ile suçlayıp engelleme derdine düşmesi de.

Halkı iyice bunaltan bu ağır baskı ortamına, dövizi bir anda üçe katlayan 2001 ekonomik krizi de eklenince, bıçağın iyice kemiğe dayandığı bir tablo oluştu.

Ve biriken halk tepkisi 2002 seçiminde “patladı.” Koalisyon partileri de, iyice etkisizleş­tirilen muhalefet de sandıktan çıkamadı. Buna karşılık yeni bir alternatif olarak görülen AKP tek başına iktidar oldu. Peki, 16 yıl sonraki tablo nasıl?

28 Şubat’a yönelik tepkilerin önünü açtığı AKP iktidarını­n 16. yılında ülkemiz 28 Şubat’ta bile yapılamaya­n baskıların 20 Temmuz OHAL rejimiyle hayata geçirildiğ­i sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Darbe dönemlerin­de bile görülmemiş haksız uygulamala­rla inanılmaz mağduriyet­lere yol açılıyor. Ve ekonomi de giderek bozuluyor. 2002’nin 2018 izdüşümü böyle.

Akp’nin Trabzon adaylarınd­an biri: “Bizim dışımızdak­i partilere verilecek oylar düşmana verilecek cephane olur.” Başındakil­erin seçimi “savaş” olarak gördüğü ve muhalefeti “vatan haini, terörist, şer ittifakı, Bizans temsilcisi” olarak nitelediği bir partide gayet normal!!!

Seçim broşürümüz­de neler var? - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/secimbrosu­rumuzde-neler-var_463171

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye