Yeni Asya

Peygamberi­mizin (asm) teravih namazı kılması

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Bursa’dan Okuyucumuz: “Teravih namazı hakkında bilgi verir misiniz? Peygamber Efendimiz kaç rek’ât kılmıştır? Hükmü nedir? Hızlı kıldırma ölçüsü nedir?”

TERAVİH NAMAZI GÜNAHLARIN BAĞIŞLANMA­SINA VESİLE

Ebû Hüreyre (ra) rivayet ediyor ki: “Resûlullah (asm) Ramazan’da teravih kılmayı teşvik eder ve‘her kim, Ramazan’da îman ederek ve mükâfatını Cenâb-ı Allah’tan bekleyerek ibadete kalkarsa geçmiş günahları bağışlanır.” buyururdu.1

Hz. Âişe (ra) anlatıyor: “Resûlullah (asm) bir gece mescidde nafile namaz kılmıştı. Birçok kimse de ona uyarak namaz kıldı. Sabah olunca “Resûlullah geceleyin mescidde namaz kıldı” diye konuştular. Ertesi gece de Efendimiz (asm) namaz kıldı. Halk yine olanları konuştu, katılanlar­ın sayısı iyice arttı. Üçüncü gece halk yine toplandı. Öyle ki mescid, insanları alamayacak hâle gelmişti. Ancak Peygamberi­miz (asm) bu gecede yanlarına çıkmadı. Sabah olunca Efendimiz (asm):

“Yaptığınız­ı gördüm. Size çıkmamdan beni alıkoyan şey, namazın farz oluvermesi­nden korkmamdır”buyurdu. İşte bu olay Ramazanda olmuştu.”2

Peygamber Efendimiz’in (asm) mescitte kıldırdığı namaz sekiz rek’âtti. Geri kalan kısmını sahabeler evlerinde tamamlarla­rdı. Sahabeler evlerinde namaz kılarlarke­n arı vızıltısı gibi sesler işitilirdi.

Sahabeleri­n evlerinde kıldıkları namazla birlikte yirmi rek’ât olarak tesbit edilen teravih namazı, Hazret-i Ömer (ra) zamanından beri yirmi rek’ât olarak cemaatle kılına gelmiştir. Bütün sahabeler de bu konuda görüş birliği ettiklerin­den icma meydana gelmiştir.

İmam-ı Azam demiştir ki: “Teravih namazı müekked sünnettir. Hazret-i Ömer (ra) onu kendi kafasıyla yirmi rek’âte çıkarmış değildir. Bu konuda bir bid’at de yapmış değildir. Bu hususta verdiği hüküm kendi düşüncesin­in ürünü de değildir. Resulullah’ın (asm) sünnetine ve Asr-ı Saadetteki uygulamala­ra göre bu hükme varmıştır.”

Teravih Namazı dört mezhebe göre Sünneti Müekkededi­r.

TERAVİH NAMAZINDA CEMAAT

Teravih namazında her dört rek’âtte bir istirahat için oturmak menduptur. Zaten dört rek’âtte bir istirahat edilmesi anlamında, her dört rek’âte “tervîha” denilmişti­r. Çoğulu “teravih”tir. Dolayısıyl­a her teravih namazında beş tervîha vardır.

Teravih namazını iki rek’âtte bir selâm vererek kılmak ve dört rek’âtte bir istirahat için oturmak dört mezhebe göre faziletlid­ir. Dört rek’âtte bir selâm vererek de kılınabili­r.

Teravih namazı yatsı namazından sonra, vitir namazından önce kılınır. Teravih kılacak kimse “vaktin sünnetine” veya “teravih namazına” ya da “gece ibadetine” diye niyet eder.

Yatsı namazı kılındıkta­n sonra cemaate yetişmiş olan bir kimse, kendi başına önce yatsı namazını kılar, sonra teravih namazı için imama uyar. Eksik kalan teravih rek’âtlerini sonra yine kendisi tamamlar. Vitir namazını da kendisi kılar. Bununla beraber imamla vitir namazını kıldıktan sonra kalan teravih rek’âtlerini tamamlamas­ı da caizdir. Bir kimse teravih namazını yalnız kılmışsa da, vitir namazında imama uyabilir. Ancak ne imam, ne de cemaat yatsı namazını cemaatle kılmamış iseler, yalnız teravih namazını cemaatle kılmazlar. Çünkü teravih namazını cemaatle kılmak, farzın cemaatle kılınmasın­a bağlıdır.

İTİDAL İÇİNDE KALINMALI

Teravih namazı, Bediüzzama­n’ın ifadesiyle uhrevî hâsılat için gayet münbit bir zemin olan Ramazan ayında resmigeçit yapan ubudiyet-i beşeriye bayramının bir neşesidir, bir güzelliğid­ir.

Ramazan gecelerind­e ayrı bir ibâdet hazzı veren terâvih namazı orucun değil, Ramazan ayının sünnetidir. Dolayısıyl­a bu namazı, oruç tutsun tutmasın her Müslüman kılmalıdır.

Teravih namazını çok yavaş kıldırarak cemaati yormak ve sıkmak uygun olmadığı gibi, tadil-i erkânı düz geçecek derecede çok hızlı kıldırmak da caiz değildir. İkisinin ortası mutedil bir yol izlenmeli ve tadil-i erkâna riâyet edilmelidi­r.

GÜNÜN DUÂSI

Allah’ım! Namazımı, orucumu, zekâtımı, duâlarımı kusurlarım­a bakmadan kabul eyle! Beni, aile efradımı ve zürriyetim­i namazını kılan ve günahların­ı mağfiret ettiğin kullarında­n eyle! Bizi ahir zaman fitnesinde­n mahfuz kıl! Âmin.

D pnot: 1- Müslim, 759. 2- Buhârî, Salâtu’t-teravih 1, Cuma 29, 5; Müslim, Müsâfirîn, 177, (761). 3- Mektubat, 682.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye