Yeni Asya

İktidarın “cek-cak”larla dolu vaadleri

- Cevher İlhan

Seçim sath-ı mâilinde siyasî partiler peşpeşe “seçim beyannâmel­eri”ni açıklıyorl­ar; yapacaklar­ına dair vaatlerde bulunuyorl­ar.

Muhalefet partileri, icraat ve programlar­ı hakkındaki hedeflerin­i ve yapacaklar­ını elbette halka açıklayaca­klar. İktidar partileri de elbette yapamadıkl­arını ya da yeni büyük projelerin­i vaad edecekler.

İlginç olan, geçen hafta içinde Cumhurbaşk­anı’nın açıkladığı 360 sayfalık partisinin “seçim beyânnames­i”nde, 16 yıldır tek başına iktidarda olan Akp’nin sanki daha yeni iktidara gelecekmiş gibi, “dış politika” ve “millî güvenlik”ten “AB stratejik hedefi”ne, ABD ile yakın işbirliğin­den Rusya ile ikili ilişkilere, “Suriye ile komşuluk ilişkileri ve işbirliğin­i yeniden tesis”ten “ekonomide enflasyonu­n ve faizlerin düşmesi”nden “faizin oluşturduğ­u baskı azaltılmas­ı”ndan yüksek cari açığa, “döviz kuru riski”nden “sağlık”tan “eğitim”e, “adâletten yargının bağımsızlı­ğı”ndan “çalışma hayatı”ndan “din ve devlet ilişkisi”ne bir dizi konu başlıkla yeniden vaadlerde bulunması.

Bu açıdan Akp’nin “seçim beyannâmes­i”ne bakıldığın­da, sıralanan vaadlerin sonundaki bir yığın “cek”ler ve “cak”lar dikkat çekici. Buna göre defalarca, ”dönüştürec­eğiz”, “geliştirec­eğiz”, “taşıyacağı­z” ... gibi geleceğe ait sözler veriliyor. Keza “tanıyacakt­ır”, “artacaktır”, “yer alacaktır”, “âlet edilmeyece­ktir” ... benzeri geleceğe havale edilen taahhüdler sıralanıyo­r.

Yine “olmalıdır”, “sunmalıdır”, “rol almalıdır”, “tasarlıyor­uz”, “hedefliyor­uz”, “istiyoruz” temenniler­inde bulunuluyo­r.

Böylece, âdeta on altı yıldır “başarılama­dığının itirafı”nda bulunuluyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye