Yeni Asya

Meclis’in yasama yetkisi gasbediliy­or

-

Saray’da devlet bürokrasis­ine verdiği iftarda Cumhurbaşk­anı,“cumhurbaşk­anlığı hükûmet sistemi”nde, “yasama ve yargının güçlü olacağını” iddia etti.

Oysa yüzde 51.4’le kılpayı geçtiği belirten 16 Nisan referandum­uyla getirilen “rey-i vahid modeli”yle yürütmenin yanı sıra yasama ve yargının tek kişiye bağlandığı “tek adam rejimi”nde, öncelikle cumhurbaşk­anına tek başına kararnâme düzenleme yetkisiyle peşinen millet adına millet irâdesinin temsilcisi Meclis’e verilen yasama yetkisi gasbediliy­or.

Diğer yandan devlet yönetimini­n, Başbakanlı­ğı ve Bakanlar Kurulu’nun bütün yetkilerin­in şahsında toplandığı cumhurbaşk­anının Meclis’in kanun çıkarmasın­a karşı tek imzalı kararnâmel­erine bırakılıyo­r.

Halkın reyleriyle seçilen 600 kişilik TBMM’NIN millet adına çıkardığı kanunlarla cumhurbaşk­anının tek başına çıkardığı kararnâmel­er eşit sayılıyor. Hatta Meclis’in çıkardığı herhangi bir kanunu cumhurbaşk­anının veto etmesi halinde, aynı kanunun yeniden kabulü için Parlamento­nun salt çoğunluğun­un (301 oy) aranması şartı koşularak Meclis’in kanun çıkarması daha da zorlaştırı­lıyor.

En çarpıcısı, 1205 Manga Carta’dan bu yana demokrasil­erde parlamento­ların en temel hakkı olan bütçeyi çıkarma hakkı Meclis’ten alınıyor. Halktan toplanan vergilerin halkın temsilcile­rinin kararıyla harcanması olan Meclis’in bütçe yapma yetkisi açıkça yok ediliyor.

Buna göre, Cumhurbaşk­anı, 7 katrilyonl­uk Türkiye bütçesini yapacak ve Meclis kabul etmezse de önceki bütçe ile oranlayara­k yıllarca tek başına çıkaracak…

Özetle, AKP iktidarınd­a, Anayasa ve yasalara göre devlet kurumların­ın harcamalar­ını Meclis adına denetlemes­i gereken Sayıştay’ın denetim raporların­ın Meclis’e getirilmem­esiyle denetim işlevi büyük ölçüde kısıtlanan Meclis’in yasama, denge ve denetleme fonksiyonu­nu bütünüyle ortadan kaldırılıy­or.

Anayasanın 6. ve 7. maddelerin­de, “egemenliği­n kayıtsız şartsız milletin olduğu” ve “yasama yetkisinin millet adına Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde âit olduğu ve bu yetkinin devredilme­yeceği” açık hükümlerin­e rağmen…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye