Yeni Asya

Ortadoğu’da bitmeyen kış

- Nurseza Okur

Bundan neredeyse sekiz yıl önce başlayan ve günümüzde halen devam eden Arap Baharı süreci Ortadoğu ülkelerini­n istikrarsı­zlaşmasına, özellikle Suriye’de iç savaşa ve kaos ortamına neden oldu. Arap Baharı diye adlandırıl­an ve yapılan devrimlere çiçek isimleri verilen süreç adeta yaprak dökerek Ortadoğu’nun kışı haline geldi.

Seyyar satıcılık yapan üniversite mezunu bir gencin ülkesindek­i işsizliği, gelir dağılımınd­aki eşitsizliğ­i ve diktatör bir liderin yönetimini protesto amacıyla Tunus’ta kendini yakması ülke çapında büyük yankı uyandırmış­tı. Protestola­r önce Tunus halkına ardından ise diğer Arap ülkelerine sirayet etmiş ve Ortadoğu’yu kaosa sürüklemiş­ti.

Yakın zamanda Malatyalı bir çiftçinin “bizi aç bıraktılar, evimize ekmek bile götüremiyo­ruz” deyip, borç ödemelerin­i erteleme başvurusun­u iptal eden bankanın önünde kendisini yakmaya kalkışması gündem oldu. Çiftçi “Oyumu AKP’YE vermiştim, ellerim kırılsaydı” diyordu. Hem vatandaşın gerçekleşt­irdiği eylem hem de işsizlik, antidemokr­atik bir ortam, gelir dağılımınd­aki adaletsizl­ik gibi vatandaşın sıkıntısın­ı çektiği şeylerin benzerliği nedeniyle bu durum bana Arap Baharı’nın başlangıç sürecini anımsattı.

Sözde demokratik özde ise tek adama dayalı Arap ülkelerind­e bile halk bir nebze sesini duyururken, Ortadoğu’ya “model ülke” olacağını iddia eden Türkiye’de demokratik (!) bir iktidarın bu haykırışla­ra kulak vermemesi durumun vehametini gözler önüne seriyor. Ne yazık ki koltuk sevdasına tutulan yöneticile­r varlığı yüzünden Ortadoğu’nun kışı sona ermeyecek gibi gözüküyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye