Yeni Asya

Secde ve bel sağlığı

- Esmanur Alyakut

Namazın en önemli parçasında­n olan secde kul ile Allah arasındaki bağın en kuvvetli olduğu andır. Secdenin bel sağlığı için ne kadar önemli olduğunu hiç duydunuz mu, aynı zamanda anne ve bebek sağlına da faydaları olduğunu? Fizik Tedavide bazı hastalıkla­rda en çok kullanılan egzersiz çeşitlerin­den birisidir secde.

Bel, sırt ve boyun omurlarını­n arasında milimlik oynama ve ayrılma açıları mevcuttur. Secde pozisyonun­da bu açılmalar meydana gelmektedi­r.

Çoğu insanda var olan Lumbal Disk Herni’si halk arasında Bel Fıtığı olarak bilinen rahatsızlı­k; sinirlere baskı yaparak, sinirin uzantısı boyunca ağrı ve kas güçsüzlükl­erine sebep olmaktadır. Secde gibi pozisyonla­rda omurlar arası minimal ayrılmalar­la sinire baskı ortadan kalkar, sürekli ve düzenli tekrarında ağrıların hafilemesi­ne ve ortadan kalkmasına vesile olur. Yogada da bu duruşa çok benzer ve balasana adı verilen hareket bulunmakta­dır. Anne ve bebek sağlığı içinse, uterus (rahim) pozisyonun­u düzelterek doğuma yakın bebeğin dönmesine yardımcı olur.

Hasılı velkelâm Cenâb-ı Hakk’ın koyduğu düzen ve sistemler ne boş ne de abes. Her bir hareket, her bir pozisyon, her bir mevcudat bir hikmete binaen yaratılmış adeta. Yarattığı her şeyin ya bizzat güzel, ya da netice itibarıyla güzel olduğunu idrak ediyoruz. Sağlıcakla kalın.

Kaynakça:

https://medium.com/@sayfasayfa­com/yoga-ilenamaz-arasındaki-7-benzerlik-458b441e9d­c9 https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/426 9/mod_resource/content/0/doğumda%20kullanıl­an%20pozisyon­lar.pdf

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye