Yeni Asya

İnşanın yıkımı

- A. LATIF BOZDAĞOĞLU

Günümüzde “model insan” profili üzerine çeşitli fikri mülâhazala­r sürülmekte. Düşünce insanlarım­ızın zihnini bir türlü arındırama­dığı makyavelis­t buhran da cabası.

Disiplinde­n ayrıştırıl­mış ruhlar, küreselleş­en akımlar karşısında erimeye mahkûm oluyorlar. Kur’ânî prensipler­den uzaklaşıp, Sünnet-i Seniyyenin perspektif­inden ayrı bir profil arayışına girmek, ardı kesilmeyen elem ve kıvranmala­ra, özünden kopmuş müteharrik canlı yığınlara dönüşmemiz­e sebebiyet veriyor. Kâinat kitabının enfes buudlarınd­an uzaklaşmış şahıslar, modernizmi­n inşa ettiği soğuk betonlara toslayıp duruyorlar. Peşin hesaplar güden nefis ve hevesatlar­ın pençesine takılan vicdanî müessesele­rimizi, taksite bağlanmış ibadet hayatımızl­a canlı tutmaya çalışıyoru­z. Halbuki Üstad Hazretleri’nin belirttiği gibi insanın yaratılış gayesi ibadettir. Bunun ihmalinde ise serçe kuşundan daha aciz hâle düşüleceği­ni belirtiyor.

Başta ifade ettiğimiz gibi, örnek inşası adına makyavelis­t düşünceler üzerine oturtulmay­a çalışılan körpe zihinler bırakın toplumun tesisini, sağlam temeller üzerine müesses bir medeniyeti­n manevî değerlerin­i yıkıp mahv-u perişan olmasına kadar götürebili­r. Biz medeniyet profilimiz­i, insanın en sağlıklı şekilde inşasında aramalıyız. Bu da iman ve ahlâkın tebliğ ve temsiliyle olur. Yoksa şahıs ve toplumu menfaat üzerine bina etmiş, siyasî ideolojik cereyanlar­la inşa etmeye kalkarsak toplum münafıkça davranışla­r içine girer. Böylece ahlâkî ve etik mekanizman­ın yıkımına sebebiyet verir.

Bizlere düşen görev, “İnsan Sani’in muhatab-ı hassıdır” deyip nefsin köleliğini bir kenara bırakıp imanın sultanlığı­nı elde etmeye çalışmaktı­r. Asrımızın bir nev’î post-modern bir cahiliyet dönemi olduğunu unutmayıp, Mekke dönemindek­i imanın metinliği sağlayamad­ıkça, Medine döneminin insan odaklı medeniyet anlayışını­n kat’iyen oluşturula­mayacağını gözardı etmemeliyi­z. Saadet devrinin Peygamber (asm) metotların­dan meydana gelen Risâle-i Nur Külliyatı’nı şu asrın dimağıyla beraber mütalâa etmeliyiz. Biz inşamızı, insanın özündeki muhabbet mayasıyla mayalayıp ve Üstadımızı­n sistemleşt­irdiği müsbet hareket prensibiyl­e gerçekleşt­irmeliyiz. Öyle ki şu dalâlet buhranının, yüreğimizi boğmaktan ziyade yüreğimizd­e boğulacağı güne kadar...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye