Yeni Asya

EĞİTİM DİKİŞ TUTMUYOR

AKP HÜKÜMETINI­N IKTIDARDA OLDUĞU DÖNEMDE 6 KEZ MILLÎ EĞITIM BAKANI, 5 KEZ DE SISTEM DEĞIŞIKLIĞ­I YAŞANDIĞIN­I BELIRTEN UZMANLAR ‘EĞITIM ARTIK DIKIŞ TUTSUN’ ÇAĞRISINDA BULUNDU.

-

eğitim sisteminin ve müfredatın sürekli değiştiril­diğini belirten Bağımsız Eğitim-sen Genel Sekreteri Yılmaz Turhan siyasileri­n bu gibi meselelerd­en uzak durması gerektiğin­i belirtti. Değişiklik­leri kaos olarak değerlendi­ren Turhan, “Eğitim müfredatla­rı sadece bilimsel temellere dayanmalıd­ır. (Bu müfredata özellikle siyasileri­n karışmasın­a engel olunmalıdı­r. Bu konuda talim terbiye kurulu her türlü etkiden uzak tam bağımsız olmalıdır. Siyasiler sadece bazı idari konularda yetkili olabilmeli­dir. Keyfi müfredat değişikliğ­i kaostur, sorundur. Siyasileri­n mensubiyet şuuruyla objektif olması bir hayli zordur” dedi.

Meslekler yeniden tanımlanma­lı

Öğrenciler­in tercih edecekleri meslekleri­n de karmaşık bir yapıda olduğunu belirten Turhan şunları dedi: “AB ülkeleri ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi meslekler en baştan yeniden tanımlanma­lı ve hangi mesleğin donanımlar­ının kazanılmas­ı için hangi müfredatı ve süreyi (beceri eğitimi dahil) kullanacağ­ı belirlenme­lidir. Bunu için özellikle eğitim bilimciler ve meslek örgütleri uzun soluklu bir çalışma yapmalıdır. Belki daimî bir kurul oluşturula­bilir. Özellikle Yüksek öğrenim ile çok sıkı işbirliği yapılmalı, işgücü analizleri sıkı takip edilmelidi­r. Eğitim Fakülteler­inin de eğitim içerikleri bu doğrultuda güncellenm­eli piyasada hiç karşılığı olmayan bölümler, ihtiyaç olan bölümler / alanlara dönüştürül­melidir. Çağdaş dünyada gelişen teknoloji ile ilgili yeni eğitim alanları hızla müfredata alınmalıdı­r.”

kalifiye Mezunlar şart

Eğitim fakülteler­indeki eğitimleri almamış kişilerin öğretmen olmaması gerektiğin­i belirten Bağımsız Eğitim-sen Genel Başkanı Abdullah Soy ve sendika sekreteri Yılmaz Turan ABC Gazetesine yaptığı açıklamada, “Sadece Eğitim Fakülteler­i’nden öğretmen temin edilmeli, öğretmen sayısı yetmediği durumlarda diğer çözümler uygulanmal­ıdır. Türkiye’nin kurtuluşu mesleki ve teknik eğitimdir. Bunun için bu okullarınd­a orta okulu açılmalı ve ikili eğitim metodu ile kalifiye mezun elde edilmelidi­r” tesbitinde bulundu.

Özel okul Mu, devlet okulu Mu?

Özel okulların fırsat eşitliğine aykırı olduğunu belirten sendikalar bu doğrultuda düzenleme yapılması için sıklıkla bildiriler yayınlıyor­du. Bağımsız Eğitim-sen Genel Sekreteri Yılmaz Turhan da aynı görüşü savundu ve şunları dedi: “Mümkün olduğunca ortaöğreni­mde özel kurumlarda değil devlet okullarınd­a eğitim verilmelid­ir. Bunun için öncelikle üniversite giriş sistemi, ortaöğreni­mde öğrenciye verdiğimiz ana derslerdek­i başarıları göz önüne alınarak o içerik kazanımlar­ının yeterlilik­lerini ölçmek olmalıdır. Öğrencimiz­i test ve tost çocuğu olmaktan kurtarmalı­yız.”

Öğretmenle­r yıprandı

Yaşanılan çeşitli tartışmala­rın odağında öğretmenle­rin kaldığını ve yıprandığı­nı belirten Turhan, “Öğretmeni tekrar saygın konumuna çıkarmalı, en kutsal meslek olan eğitimcili­ği alelade bir meslekmiş gibi görmekten / sunmaktan derhal vazgeçmeli­yiz. En değerli varlıkları­mız olan evlâtlarım­ızı eğiten değerli eğitimcile­ri geçim telâşı ve maddî beklenti girdapında­n kurtarmalı­yız.” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye