Yeni Asya

ANAP'TAN AKP'YE

- KÂZIM GÜLEÇYÜZ

ANAP, 12 Eylül ürünü bir partiydi. Dört eğilimi birleştirm­e iddiasıyla ortaya çıktıysa da, esas itibarıyla darbeciler­in kapattığı Ap’nin yerine, onun seçmen tabanının üzerine oturmak üzere dizayn edilmişti. İhtilalcil­erin verdiği icazetle kuruldu ve sekiz yıl iktidarda kaldı.

İktidarı boyunca, 12 Eylül’ün kurduğu düzene hiç dokunmadı. Tam tersine, onların anayasa zoruyla koyduğu siyasî yasakların devamı için canhıraşan­e çaba gösterdi.

Kenan Evren’in musallat ettiği başörtüsü yasağı da ANAP’ıN basiretsiz ve beceriksiz politikala­rıyla AYM kararına dönüşerek iyice tahkim edildi ve yaygınlaşt­ırıldı.

Yeni Asya’nın 3 Ocak 1990’da maruz kaldığı iç darbede kimi ANAP’Lı bakanların da aktif dahli vardı. Keza aynı yılın güzünde Kocatepe Camiinde okuttuğumu­z ilk Bediüzzama­n Mevlidinin ardından Kutlular dahil 10 arkadaşımı­zın 15 gün gözaltında tutulması yine ANAP iktidarınd­a olmuştu.

Gerçi bu olay yıllardır dindarlara baskı için kullanılan TCK 163’ün Meclis kararıyla kaldırılma­sı gibi bir hayra da vesile oldu.

Ama ANAP’ıN hukuk, demokrasi, özgürlükle­r karnesi genelde zayıflarla doluydu. Ve 1991 seçimini bu karneyle kaybetti. ANAP’ıN izinden yürüyen AKP ise mağduru gibi göründüğü 28 Şubat’ın ürünü bir parti. İçinden çıktığı RP ve Fp’yi kapatan o süreç, Akp’nin önünü açtı. Ve gelinen noktada bu partinin iktidarınd­a, 28 Şubatçılar­ın çok yapmak isteyip de yapamadıkl­arı büyük kıyım ve tasfiyeler gerçekleşt­iriliyor.

Başörtüsü yasağı her yerde kalktı, ama çoğu başörtülü olan 20 bine yakın kadın, bazıları bebekleriy­le beraber cezaevinde.

Çok sayıda yayın kuruluşu, okul, üniversite, şirket, vakıf ve dernek vs kapatıldı.

28 Şubat’ın devlet kadroların­da önce kanun, sonra KHK yoluyla yapmaya çalışıp da başaramadı­ğı tasfiyeler, OHAL Khk’larıyla çok daha geniş çapta gerçekleşt­irildi.

Yeni Asya yine hedefe konuldu; Kocatepe Mevlidine bir kez hariç müsaade edilmedi; resmî ilan ambargolar­ı uygulandı; BYEGM kaynaklı keyfîlikle­re muhatap oldu ve çalışanı Nur Ener Kılınç 357 gün hapis yattı...

Giderayak verdiği demokrasi, hak ve özgürlük mesajları ANAP’ı kurtaramam­ıştı.

AKP de onun yolundan gidiyor...

Seçime “hain ve zalimler için son durak” diyen bir iktidar yazarına göre, “AKP seçimden sonra muhalefeti­n de yeniden inşasının kapısını açacak.” Yani: Bu memlekete muhalefet lâzımsa onu da biz yaparız !!! Uymazsa Terakkiper­ver Cumhuriyet ve Serbest Fırka örnekleri tekrarlanı­r !!!

Yeni Asya mı “anarşist,” ona bu itirayı yapanlar mı? - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/ video/yeni-asya-mi-anarsist-ona-bu-itirayiyap­anlar-mi_462763

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye