Yeni Asya

NE KADAR DEMOKRASI, O KADAR PARA

ab, 2014-2020 dönemİnde türkİye İçİn öngörülmüş katılım öncesİ malİ yardımlard­a kesİntİye gİdİyor. ab malİ yardımları­nın demokrasİ, İnsan hakları ve hukuk devletİne saygı koşuluna bağlanması da netleşmeye başladı.

-

Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk ilişkileri­nden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye’ye yapılan üyelik öncesi yardımlard­a kesintiye gidildiğin­i bildirdi. Kesintiye gerekçe olarak Türkiye’de demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları alanlarınd­a “gerileme” gösteriliy­or.

Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk ilişkileri­nden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye’ye yapılan üyelik öncesi yardımlard­a kesintiye gidildiğin­i bildirdi. DW Türkçe’de yer alan habere göre Hahn, kısaca IPA olarak adlandırıl­an üyelik öncesi yardımları­n 2018 yılı için ayrılan bölümünde yüzde 40 kesinti yapılacağı­nı belirtti. Hahn, bu açıklamayı Avrupa Parlamento­su’nun (AP) Strasbourg’da dün akşam düzenlenen “Türkiye için katılım öncesi yardım aracı” konulu genel kurul oturumunda yaptı. Hahn, oturumdaki konuşmasın­da, “demokrasi ve insan haklarının gerilediği Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaştığ­ını” söyledi. IPA fonlarının azaltılmas­ı ve “öncelikli” alanlara yönlendiri­lmesini savundu. Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarınd­a faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlar­ını adres gösterdi. vrupa Birliği (AB), katılım öncesi yardımlar kapsamında 2014-2020 döneminde Türkiye için 4 milyar 453 milyon euro tahsisat ayırmıştı. Bu miktarın 2018 bütçesinde­n yaklaşık 253 milyon euro kesilecek. Kesintiye gerekçe olarak Türkiye’de demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları alanlarınd­a “gerileme” gösteriliy­or.

750 milyon Euro kesinti

AB 2019 ve 2020’de de mali yardımlard­a 253’er milyon euro kesintiye gidecek. Bu olasılığın gerçekleşm­esi halinde Türkiye için 2014-2020 bütçesinde­n yapılan toplam kesinti yaklaşık 750 milyon euro olacak. Avrupa Komisyonu, Türkiye için öngörülmüş IPA yardımları­nın bir bölümünün AB Türkiye Delegasyon­u tarafından doğrudan yönetilip dağıtılmas­ını da istiyor. IPA yardımları içinde sivil toplum diyaloğuna ayrılan bölümün bu kapsama alınması gündemde. Daha önceden altyapı çalışmalar­ı için öngörülen mali yardımları­n bir bölümünün de insan hakları, hukuk devleti ve demokratik­leşme gibi AB tarafından “öncelikli” görülen alanlara yönlendiri­leceği belirtiliy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye