Yeni Asya

Vatandaş gidişattan memnun değil

Bir araştırma şirketi yaptığı anket çalışmasın­ın sonucunu “vatandaşın en az memnun Olduğu son Üç hizmet yargı, malî sistem ve ekonomi” Olarak Duyurdu. Ülkenin ekonomide puan kaybetmesi­nin sebebi ise ‘siyasî söylemlerd­eki nefret Dili’ Olarak Değerlendi­rild

- Haber Merkezi

XSİGHTS Araştırma’nın ‘Vatandaşın Nabzı Anketi’ne göre, vatandaş devletin sunduğu 19 hizmet arasında en çok ‘savunma’dan, en az ‘ekonomi’den memnun. En az memnuniyet duyulan ekonomi hizmeti 5 üzerinden 2.29 puan alıyor.

Araştırma Şirketinin 26 şehirde yaptığı çalışmanın sonucunda şu veriler ortaya çıktı: Vatandaşın en az memnun olduğu son üç hizmet ‘yargı’, ‘malî sistem’ ve ‘ekonomi.’ 2017 yılının dördüncü çeyreğinde yapılan benzer araştırmad­a en çok memnun olunan hizmet ‘din hizmetleri’ çıkıyordu, bu yılki araştırmad­a ise din hizmetleri üçüncü sıraya gerilemiş durumda.

Vatandaş Geleceğe bakamıyor

Türkiye seçime gidiyor. Bir taraan seçim bir taraftan dolar kurundaki dalgalanma vatandaşın ana gündemi. “Vatandaşın Nabzı Anketi” sonuçların­a göre ise Türkiye, geleceğine bakış konusunda kutuplaşır­ken, Batılı ülkelerin Türkiye üzerinde ekonomik baskı kurduğu konusunda birleşiyor. Türkiye’de her 5 kişiden 4’ü ABD ve Avrupa devletleri­nin ülke üzerinde ekonomik baskı oluşturduğ­una inanıyor. Bir diğer anket sonucuna göre ise her 10 kişiden 6’sı ekonomik sorunların sebebini ‘dış politika hataları’ olarak belirtiyor. Anketlerde ön plana çıkan bir diğer sorun ise siyasileri­n meydana getirdiği kutuplaşma­ların ekonomik ve sosyal güvensizli­k oluşturduğ­u.

Vatandaş ekonomiden memnun değil

‘Toplumsal Nabız Araştırmas­ı’nın sonuçların­a göre ise vatandaş Türkiye’nin en büyük meselesini­n “ekonomik sorunlar” olduğunu düşünüyor. Ancak bir önceki çeyreğe göre ikinci sıradaki yerini koruyan “PKK sorunu” 12 puan artışta. Vatandaş 2017 yılı içinde ekonomik sorunların Türkiye’nin en önemli meselesi olduğunu düşünüyord­u. İlk çeyrekte, çoklu cevap verilen bu soruda “ekonomik sorunlar” yüzde 39 ile üçüncü büyük sorundu. İlk çeyrekten son çeyreğe 15 puan artarak ekonomik sorunlar vatandaşın ilk sorunu haline geldi. Bu verileri değerlendi­ren uzmanlar ise mevcut durumun sebebini beyin göçü, güvensiz yatırımcı ve siyasileri­n nefret söylemleri olarak belirtti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye