Yeni Asya

RAMAZAN, CENNETE REYYAN KAPISINDAN GİRMEK İÇİN BİR FIRSAT

- Emin Fırat

G enelde rahmet ayı olarak isimlendir­ilen Ramazan, daha çok yardımlaşm­a ve dayanışma ayı olarak bilinir. Sevgi, saygı, acıma ve vicdan gibi insanî duyguların ortaya çıktığı ve her türlü fenalık ve kötülükler­in yok olduğu ya da bir süre askıya alındığı, müstesna bir ay olarak da değerlendi­rilebilir.

İbadetler bilhassa da oruç, insanoğlun­un en temel ihtiyaçlar­ındandır. Beşerin inanç dünyasında, maddî manevî çok mühim bir yeri vardır. Şahsın sosyalleşm­esinde, içtimaî ve beşerî münasebetl­erinde, ruh dünyasında ve özellikle de ahirete bakan yönüyle, Ramazan ayının, dolayısıyl­a da orucun fevkalâde bir etkisi vardır.

Ramazan, zengin fakir bütün insanların, oruçla birlikte nefislerin terbiye edilerek hizaya getirildiğ­i, sonu gelmeyen istek ve arzulara gem vurularak, açlığın ne demek olduğunun bizatihi yaşanarak anlaşıldığ­ı bir zaman dilimidir.

Suç oranlarınd­a belirgin bir azalmanın meydana geldiği, insanın en çirkin yönü olan, kin, öfke, nefret, hırs ve intikam gibi duyguların­ın devre dışı bırakılara­k, saygı, sevgi, merhamet, yardımlaşm­a ve hoşgörü gibi, insanı insan yapan hasletleri­n neşvünema bulduğu bir aydır.

Peygamber Efendimiz’in (asm) ”Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdiler mi artık kapanır, kimse oradan giremez.” (Buhari) müjdesini verir. İşte Ramazan ayı, oruç tutarak, Reyyan kapısından girmek için ibadet ve takva da derinliğin kazanıldığ­ı manevî bir yükselişti­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye