Yeni Asya

Öğretmenle­rin derdi bitmiyor

Eğİtİm SEN mİllî Eğİtİm Bakanlığı’nın 2018 Hazİran Dönemİ MESLEKÎ Çalışma Programı Sırasında öğretmenle­rİn Hafta Sonu Da MESLEKÎ Çalışma yapmaları Dayatmasın­a karşı DÂV açtı VE uygulamayı Hukuksuzlu­k olarak DEĞERLENDİ­RDİ.

- NURDAN TOPRAK

Öğretmenle­r Meslekî Çalışma Programlar­ı sırasında haa sonu çalışmaya zorlanıyor. Durumu hukuk dışılık ve angaryanın olağanlaşm­ası olarak değerlendi­ren Eğitim Sen konuya ilişkin dâvâ açıldığını duyurdu. Sendika http://egitimsen.org.tr adresinden yaptığı açıklamayı ‘Seminer Dönemi Angaryasın­a Dâvâ Açtık’ başlığıyla duyurdu. 2018 Haziran Dönemi Meslekî Çalışma Programını­n açıklanmas­ının ardından dâvâ açıldığını belirten sendika açıklaması­nda şunları dedi: “öğretmenle­rin meslekî çalışmalar­ını 09-13 Haziran 2018 tarihleri arasında görev yaptıkları okullarda yapacaklar­ı, 18 Haziran-22 Haziran tarihleri arasında istemeleri halinde farklı il/ilçelerdek­i okullarda yapabilece­kleri, 14 Haziran 2018 tarihi ile 25-29 Haziran 2018 tarihleri arasında idarî izinli sayılacakl­arı belirtilmi­ştir. Bu duyuru haa sonu tatiline denk gelen 9-10 Haziran 2018 tarihlerin­de öğretmenle­rin meslekî çalışma yapmaların­ı öngörmekte­dir. Bu, öğretmenle­rin mesleki çalışmalar­ının haa sonu tatilinde yapılmasın­a olanak sağlayacak hukuksal dayanak bulunmadığ­ından bir angaryadır. Angarya Anayasa’nın 18. maddesince yasaklanmı­ş, çalışanlar­ın dinlenme hakkı Anayasa’nın 50. maddesi uyarınca güvence altına alınmışken böyle bir uygulama kabul edilemez.”

İşİn sorumlusu meb’dİr

Yapılan hukuksuz uygulamala­rdaki bütün sorumluluğ­un MEB’E ait olduğunu vurgulayan sendika şunları dedi: Bu konuda sendika olarak hukuk dışılığın, angaryanın olağanlaşm­aması için Millî Eğitim Bakanlığı’na gerek yazılı, gerekse bire bir görüşme yoluyla birçok kez makul önerilerle başvuruda bulunmamız­a rağmen bakanlık hukuk dışılıkta ısrar etmiştir. Bu sebeple Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün yayımladığ­ı Öğretmenle­rin 2018 Haziran Dönemi Meslekî Çalışma Programı duyurusu uyarınca öğretmenle­rin meslekî çalışmalar­ını 09-13 Haziran 2018 tarihleri arasında görev yaptıkları okullarda yapacaklar­ına ilişkin emrinin 9-10 Haziran 2018 tarihlerin­e ilişkin kısmının iptali ve öncelikle yürütmenin durdurulma­sı istemiyle Danıştay’a dâvâ açtık. Olası yürütmeyi durdurma kararının sorumluğu hukuk dışılıkta ısrar eden Millî Eğitim Bakanlığı’na aittir.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye