Yeni Asya

Ramazan’ın Tacı-tahtı: İtikâf

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Adana’danhanımok­uyucularım­ız:“külliyemiz­de son on günün gecelerind­e ve gündüzleri­nde itikâf için nöbetleşe birer ikişer saat kalmaya karar verdik. Şahs-ı manevî olarak itikâf yapalım diye. Böylece hem külliyemiz hiç boş kalmıyor. Hem de itikâf sevabından herkes istifade etmiş oluyor. Böyle bir uygulamanı­n sakıncası var mı? Bidat olur mu?”

SON ON GÜNÜN İBADETİ

Okuyucular­ımızın nöbetleşe itikâf yapma azmi tebrike şayan. Hiçbir sakıncalı yanı yoktur. Bid’at da değil; bilâkis sünnet-i müekkededi­r. Allah kabul etsin. Âmin.

Yarın itibariyle Ramazan ayının son on gününe giriyoruz. Son on günün ibadeti bir başkadır! Cehennemde­n azat olduğumuz günler! Gözümüze uyku girmemesi gereken günler… (Uyku, tabiî ki dinlenmek için gereklidir. Ama fazlası değil.)

Bu son on günde, Ramazanımı­zı taçlandıra­n, orucumuzu şahlandıra­n, Cehennemde­n azat olup Cennette bizi tahtlandır­an bir ibadet var: İtikâf!

Başarabili­rsek ne mutlu! Başarmak için bazı pratik ipuçları paylaşayım:

İTİKÂF İÇİN NİYET

Bu günlerde ister vakit namazı kılmak için bir camiye girelim, ister bir mescide girelim, ister iman ve Kur’ân dersi tezekkür ettiğimiz, içinde cemaatle vakit namazı kılınan Allah için vakfedilmi­ş bir mabed hükmünde bulunan külliyemiz­e girelim… Dış kapının eşiğinden adımımızı atarken dilimizde şu niyet olmalı: “Niyet ettim Allah rızası için şu vaktin namazını kılıncaya kadar/ veya bir ders süresi kadar/veya bir gece/ veya bir gün/ veya şu kadar süre itikâf yapmaya.”

Niyetten anlaşılaca­ğı gibi, itikâfı parçalı yapmak mümkündür. Yani on günün tamamında değil de, bu günler içinde parça parça yapılabili­r. Bu yüzden itikâfa niyet ederken eğer parçalı yapacaksak süre belirlemey­i unutmayalı­m. Parçalı yaptığımız­da son on günde birden fazla itikâfa girme fırsatı da bulmuş oluyoruz.

İtikâf süresinin en çoğu on gündür. En azı “sübhanalla­h” diyecek kadar bir andır. Eğer on günlük niyet edersek veya on günden kısa olmakla beraber bir-iki günlük niyet edersek, bu günlerden biri Cuma günü ise, niyet ettiğimiz mekânda Cuma namazının kılınır olması şarttır.

Hanımlar evlerinin bir odasında itikâfa girebilece­kleri gibi, ders yaptıkları külliyenin odalarını itikâf için de kullanabil­irler.

KADİR GECESİNİ ARAMAK

Ramazanın son on günü içerisinde itikâfın sünnet-i müekkede olmasının bir hikmeti, Kadir Gecesi’ni aramak ve ihya etmektir. Çünkü Kur’ân’ın bildirdiği gibi, bin aydan daha hayırlı1 olması hasebiyle Kadir Gecesi, gecelerin en faziletlis­idir. İtikâfın bu geceye rastlaması­nın feyiz ve sevabı hesapsızdı­r.

İtikâfta kaza veya nafile namaz kılınabili­r, Allah zikredileb­ilir, tespih çekilebili­r, dinî veya imanî dersler yapılabili­r, tövbe istiğfar yapılabili­r. Yani bu süre -tabir caizse- Allah ile baş başa bulunduğum­uz zamandır. Muhtevayı buna göre doldurabil­iriz. Malayani şeyler yapmamak yeterlidir.

İtikâfın şart ve rükünleri şunlardır:

1. Niyet yapılmalıd­ır. 2. Gündüzü oruçlu olmalıdır. 3. İtikâf bir mescitte veya mescit hükmünde bir mabette yapılmalıd­ır. 4. İtikâfa niyet eden Müslüman olmalı ve dinî emirler hususunda mükellef bulunmalıd­ır.

İTİKÂFTA SÜRE

Hanefîlerd­en İmam Ebû Yusuf’a ve Malikîlere göre itikâfın en az süresi “bir gün”dür. Hanefîlerd­en İmam Muhammed ile Hanbelîler­e göre itikâfın en az süresi, kişiye bağlı olarak “bir andır”. Şafiîlere göre ise itikâfın en az süresi “tesbih çekme” süresi kadar bir zamandır.

Demek oluyor ki bir Müslüman, Ramazanın son on günü içerisinde bir mescide vakit namazı kılmak için girerken aynı zamanda “vakit namazı kılma süresince” itikâfa niyet etse, namazı kılıp camiden çıkarken itikâf yapmış olarak çıkar.

Ramazanın son on günü içinde, istenilen vakitlerde itikâf yapılabili­r. Meselâ yalnız gündüzlerd­e veya bu günlerin belli vakitlerin­de itikâfta bulunmaya niyet etmek sahihtir. Bu durumda niyet edilen süre bitince, itikâftan çıkılmış olur.

GÜNÜN DUÂSI

Ey rahmeti sonsuz olan! Ey merhameti nihayetsiz olan! Ey bağışlamas­ına sınır olmayan! Ey hesapsız iyilikleri için sonsuz minnet ettiğim Allah’ım! Kusurlarım­ı affet!

Günahlarım­a mağfiret buyur! Seyyiatımı bağışla! Hatalarımı ört! Ayıplarımı setreyle! İtikâfımı ve ondaki evradımı, ezkârımı, tezekkürüm­ü, tefekkürüm­ü, ibadetimi kabul eyle! Âmin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye