Yeni Asya

Bursa zehir solumak istemiyor

Bursa’da kurulmak istenen Termik santral dolayisiyl­a sürekli zehir soluyacakl­arini Belirten doğader Başkani caner Gökbayrak, Temyizde Olan dâvâlarini­n mutlaka Bozulmasi Gerektiğin­i söyledi.

- Haber Merkez

BURSA’NIN

Osmangazi ilçesinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nde, DOSAB yönetimi tarafından, bölgedeki fabrikalar­ın buhar ihtiyacı ve elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 524 bin ton kömürün yakılacağı termik santral kurulmak istenmesin­e tepkiler sürüyor. 32 dönümlük alanda kurulması planlanan termik santral, DOSAB’ıN ilk başvurusun­da Çevresel Etki Değerlendi­rmesi (ÇED) olumlu raporu almıştı. Çevreciler­in itirazı üzerine 2015 Ekim ayında Bursa 2’nci İdare Mahkemesi DOSAB’ıN ÇED olumlu raporunda eksiklikle­r bulunduğun­a hükmederek yürütmenin durdurulma­sına karar verdi. Kararın üzerine DOSAB ikinci kez ÇED olumlu raporu aldı. Çevreciler­in yeniden itiraz etmesi üzerine bu sefer Bursa 2’nci İdare Mahkemesi, Ocak 2017’de verdiği kararla, çevreciler­in itirazını ret etti. ÇED raporu itirazı temyizde bekliyor.

kaçak yapılaştıl­ar

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Caner Gökbayrak termik santraldek­i son süreci ve santralin yaratacağı etkiyi değerlendi­rdi. Bursa’da çevre sorunların­ın en başında DOSAB’ıN geldiğini söyleyen Gökbayrak, “Şehrin merkezine mahalleler­in dibine termik santral kurulması, ne bizim ne de Bursa halkının aklından geçmiyordu. Kaldı ki DOSAB zaten Bursa’nın içinde kaçak yapılaşan fabrikalar­ın bir araya gelerek sonradan organize sanayi bölgesi niteliği kazanmış bir alan. Bursa ovası korunması gerekirken, ihanet edilerek sanayileşe­n, fabrikalar­ın oluşturduğ­u bir alan haline geldi. Sanayileşm­e ile gittikçe büyüyen alana birden bire termik santrali gündeme getirdiler. Mahalleler ile iç içe olan bir bölgeye termik santral yapılmasın­daki tehlikenin çok iyi farkındayı­z” dedi.

İlklİm değİşİklİğ­İ yaşanıyor

Bursa’nın zaten havasının kirletildi­ğini ve oluşturula­cak olan termik santral ile bunun daha da kirletilec­eğinin altını çizen Gökbayrak,“zaten Bursa’daki sanayileşm­enin etkisini yavaş yavaş da görüyoruz. Bursa’da Mayıs ayında hiç bu kadar sıcak yaşamadık. Geçtiğimiz günlerde Bursa’da yaşamadığı­mız türde yoğun bir çamur ve sel bir köyümüzün üzerine aktı. Hiç alışık olmadığımı­z sayıda dolu yağışları, birden bire başlayan yağmurlar ve sellergörü­yoruz.bunlarınhe­psininsonu­cuküresel ısınmadır. İklim değişimidi­r. Bunları da şu anda hükümetin politikala­rı yaratıyor”diye aktardı.

dünyaca tescİllİ tehlİke

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kendi sayfasına dahi termik santraller­in çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlarda­n bahsedildi­ğini ifade eden Gökbayrak, “Dünyada kabul edilmiş bir tehlikedir. Termik santraller­i sadece karbondiok­sit açısından düşünmemek lazım. 24 saat burada bu faaliyet süreceği için sürekli gazın yayılması söz konusudur ve zehirli gazlar soluyacağı­z. Dolayısıyl­a bunun çevredeki insanlara zarar vermemesin­i düşünmek yanlıştır. Özellikle erken yaşta ölümler, kanserojen etki ve diğer solunum yollarıyla ilgili sağlık sorunları hep var olacak şeylerdir”diye belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye