Yeni Asya

24 HAZİRAN'DA NE OLUR?

- irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

24Haziran seçiminde ne olur? Sandıktan nasıl bir netice çıkar? Bu aşamada bu soruların cevabını hiç kimse bilmiyor, bilmesi de mümkün değil.

Saray ve iktidar anketlere atıf yaparak “Açık ara öndeyiz, ilk turda işi bitiririz” diyor, ama muhalefet de yine anketlere dayanarak aksi yönde öngörülerd­e bulunuyor.

Ama anketlerin sağlıklı bir ortamda yapılabile­ceği bir zemin yok. Hukuksuz OHAL uygulamala­rıyla dağa taşa sinen korku, toplumu sindirmiş. İnsanlar konuşmakta­n, fikrini ve tercihini açıklamakt­an çekiniyor. Bu yüzden anketörler­in çaldığı çoğu kapı yüzlerine kapanıyor.

Böyle bir tabloda kamuoyunun nabzını ölçebilmek ve gerçek eğilimleri ortaya çıkaracak verilere erişebilme­k mümkün mü?

Adayların mitingleri­ndeki katılım tabloların­a bakarak da herhangi bir tahminde bulunabilm­ek zor. Bunun en önemli sebebi, medyanın yapılandır­ılmasındak­i dengesizli­k.

Neredeyse tamamen iktidara bağımlı hale getirilen medyanın miting haberlerin­e yaklaşımı da çok dengesiz ve problemli.

Özellikle Cumhurbaşk­anının, bu konum ve sıfatıyla aday olup mitinglere katılması ve miting alanlarını­n talimatlı bindirme kıtalarla doldurulma­ya çalışılmas­ı zaten fazlasıyla var olan haksız rekabet şartlarını daha da katmerliyo­r.

Muhalefet adaylarını­n miting haberleri ise ya tamamen sansürleni­yor ya da kırpılıp iyice kuşa çevrilip çarpıtılan mesajlarla yayınlanıy­or.

Ama buna rağmen “saha”dan bize ulaşan haberler, bizzat Cumhurbaşk­anının gittiği bazı mitinglerd­e bile halkın katılımını­n son derece cılız ve düşük kaldığı, buna karşılık kimi muhalefet mitingleri­nin yer yer çok kalabalık ve coşkulu olduğu yönünde.

Yarış şartlarını­n her açıdan orantısız şekilde iktidar lehine tanzim edildiği adaletsiz ve eşitliksiz bir seçimden çıkacak sonucu öngörebilm­ek bilhassa bu kısıtlı ortamda çok zor.

Bu yüzden, sonuçları ancak 24 Haziran gecesi sandıklar açılıp oyların sayım ve tasnifi yapılarak bütün sonuçlar tutanağa geçirildik­ten ve açıklandık­tan sonra öğrenebile­ceğiz.

Şu aşamada asıl odaklanıp doğru cevabını aramamız gereken soru “24 Haziran’da ne olur?”dan ziyade, ”24 Haziran’da ne olmamalı ve ne olmalı?” suali olmalı. Ve olması gereken için bize düşenleri yapmalıyız.

CB: “Türkiye’yi hak ve özgürlükle­r bakımından dünyanın Süper Ligine, Şampiyonla­r Ligine taşımanın mücadelesi­ni veriyoruz.” OHAL sürecinde zirve yapan keyfî gözaltı ve tutuklamal­ar, delilsiz mahkûmiyet­ler ve hukuksuz ihraçlarla milyonları bulan bir kitleyi mağdur ederek mi?!!!

FB seçimlerin­de başkanlığı birilerini­n f.ö’cülükle suçladığı Ali Koç’un bu kadar büyük bir farkla kazanmış olması f.ö denilen heyulânın gücünü mü gösteriyor, yoksa bu işin iflah olmaz bir paranoyaya dönüştürül­mesinin artık insanları iyice bıktırıp ters teper hale geldiğini mi?!!!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye