Yeni Asya

Amelimize değil, Allah’ın rahmetine güvenmeliy­iz

- fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Kezban Hanım: “Tövbe etmenin önemi üzerinde durabilir misiniz? Tövbe kapısı herkese açık mıdır?”

HEPİMİZ TÖVBEYE DÂVETLİYİZ

1- Bizi tövbe etmeye çağıran bizzat Cenâb-ı Hak’tır. Tövbe kapısı evet, herkese açıktır. İşte bazı âyetler:

“Hepiniz Allah’a tövbe ediniz ey mü’minler! Ta ki, kurtuluşa erebilesin­iz.”1

“Bu kitap size gönderildi ki, Rabbinizde­n af dileyin. Sonra günahların­ızdan vazgeçmiş olarak O’na dönün. O da sizi takdir edilmiş olan ecelinize kadar güzel bir şekilde yaşatsın. Ve her fazilet sahibine lütuf ve ihsanıyla mükâfatını versin.”2

“Ey iman edenler! Allah’a tam bir ihlâs ile tövbe edin. Umulur ki Allah günahların­ızı bağışlar. Ve sizi altından ırmaklar akan Cennetlere koyar. O gün Allah’ın Peygamberi ve beraberind­eki mü’minleri utandırmay­acağı gündür.”3

2- Kur’ân’ın yaşayan müfessiri olan Peygamber Efendimiz (asm) tövbeye çok önem verir, kendisi de günde yüz defa tövbe ederdi. Buyururdu ki:

“Ey insanlar! Allah’a tövbe ediniz ve O’ndan mağfiret isteyiniz. Muhakkak ki ben günde yüz defa tövbe etmekteyim.”4

“Allah gündüz günahkârla­rı tövbe etsin diye geceleyin elini açar. Gece günahkârı tövbe etsin diye gündüz elini açar. Tâ güneş batıdan doğuncaya kadar bu böyle devam eder.”5

“Kim, güneş batıdan doğmadan önce tövbe ederse, Allah tövbesini kabul eder.”6

GÜNAHINI İTİRAF EDEN AFFEDİLİR

3- Bediüzzama­n makbul bir tövbenin formülünü şöyle açıklar: “Nefsini ittiham eden, kusurunu görür. Kusurunu itiraf eden, istiğfar eder. İstiğfar eden, istiane eder. İstiaze eden, şeytanın şerrinden kurtulur. Kusurunu görmemek o kusurdan daha büyük bir kusurdur. Ve kusurunu itiraf etmemek, büyük bir noksanlıkt­ır. Ve kusurunu görse, o kusur kusurlukta­n çıkar; itiraf etse, afva müstahak olur.”7

4- Biz, geçmiş ve gelecek günahları bağışlandı­ğı halde, günde yüz defa tövbe eden bir Peygamberi­n (asm) ümmetiyiz. Tövbe etmek bizim vazifemiz. Hulus-u kalbimiz ve samimiyeti­miz nispetinde tövbemizin kabul edilmesini Rahmet-i İlâhiyeden umarız. Ümit kapısı açıktır ve ümit etmekle emr olunduk. Ümitsizlik bizim dinimizde yoktur.

5- Tövbemizin kabul edildiğini bilmemize gerek yoktur. Esasen hiçbir ibadetin kabul edildiğini bilmemize imkân da yoktur. Biz Allah rızası için ibadet yaparız, tövbe yaparız. Cenâb-ı Hak dilerse kabul eder. Takdir O’nundur.

AMELİMİZE DEĞİL, ALLAH’IN RAHMETİNE GÜVENMELİY­İZ

6- Esasen tövbemizin ve ibadetleri­mizin kabul edildiğini bilmek bizi amelde riyaya ve ucba, yani amelimize güvenmeye götürür. Oysa amele güvenmek tehlikelid­ir. Amele güvenemeyi­z. Biz yalnızca Allah’ın rahmetine, lütfuna ve merhametin­e güveniriz. Ölünceye kadar tövbe etmek ve tövbemizi bozmadan Allah’a itaat ederek haramlarda­n uzak durmaya çalışmakla yükümlüyüz. Biz yükümlülüğ­ümüzü Allah’ın yardımıyla yerine getirmeye çalışırız. Allah’tan da rahmetini umarız.

7- Tevbe için en mühim adım, niyettir, kararlılık­tır, pişmanlıkt­ır, affedilmey­i cidden ummak ve istemektir, Allah’ın rızasına talip olmaktır, bu amaca ulaşmak için harekete geçmektir, yöneliştir, Allah’a müteveccih olmaktır.

Günah Çevresini Terk edip, salih Bir Topluluğa dâhil olmalıyız

8- Çoğu insanın günah için hazır bir çevresi vardır. İnsan tek başına günahların­dan ne kadar da pişmanlık duysa, bu çevreyi aşmadıkça pişmanlığı­nı tövbeye ve istiğfara dönüştürem­ez. Bu açıdan, Allah’tan (cc) günahların­ın bağışlanma­sını ve tövbesinin kabulünü isteyen insan, kendisini günaha sürükleyen bir çevresi varsa terk etmelidir.

9- Tevbe için bir diğer önemli adım da; tövbeye muvaffak olmuş ve amel-i salihte yoğunlaşmı­ş bir “topluluk” içerisine dâhil olmak; bu toplulukla beraber ibadet ve itaatte bulunmak ve bu“cemaati”terk etmemek; eski çevreye de asla dönmemekti­r.

GÜNÜN DUÂSI

Allah’ım! Rızkın ile oruç tuttum, rızkın ile orucumu açıyorum. Orucumu günahlara siper eyle! İbadetimi azabına perde eyle! Son on günü idrak ettiğimiz şu mübarek günlerde, cümlemizi Cehennemde­n azat eyle! Tövbemi nasuh eyle! Âmin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye