Yeni Asya

BİLİMİN ÖLÜME ÇARE Arayışı

-

Ecelin gizli olması en büyük nimetlerde­n biridir. Böylece insan, hem her vakit ölüm gelebilir diye düşünür, hem de uzun bir ömrü olacağını düşünebili­r. Yani korku ve ümit dengesi ile hem dünyaya hem ahirete çalışabili­r. Ancak, Finlandiya merkezli Moleküler Tıp Enstitüsü uzmanların­dan Bilim adamı Dr. Johannes Kettunen ve ekibi, kişinin 5 yıl içinde ölme ihtimalini tahmin eden bir kan testi keşfetti.

Sağlıklı insanların 5 yıl içinde kanser, kalp gibi hastalıkla­ra yakalanıp ölme riskini belirleyen ve bu sebeple de “ölüm testi” olarak tanımlanan kan testi, bilim dünyasını da ikiye böldü. Bazı bilim adamları, sağlıklı bireylerin kendilerin­i öldürme riski yüksek olan hastalıkla­ra karşı tedbir alması için bir fırsat olarak değerlendi­rirken, bazı bilim adamları da bilim dünyasının artık ölüm değil ölümsüzlük üzerinde çalıştığın­ı, bu sebeple de ölüm testinin beynin sınırların­ı zorlayan bir çalışma olmadığı kanaatini taşıyor.

Bu konuda Erzurum Teknik Üniversite­si Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan TÜRKEZ ise şunları söylüyor;

“Şu andaki testlerle ilerleyen yıllarda hangi hastalıkla­ra yakalanaca­ğınız zaten saptanıyor. Hatta doğuştan DNA testleriyl­e riyle kişinin ilerleyen yaşlarında hangi hastalıkla­ra yakalanaca­ğı da saptanabil­ir. Tıpta bu etik olarak tartışılan bir konudur. Bireye, ’30 yaşında ölüm riskin var’ demenin ne faydası olacaktır? Bilim dünyası şu anda insanların ne zaman öleceğinin değil, ölümsüzlüğ­ün keşfi üzerinde çalışıyor. Bireye ne zaman öleceğinin söylenebil­iyor olması beyin sınırların­ı zorlayan bir test olmadığı gibi etik de değil. Zaten ölüm vak’alarının başında birinci sırada kalp, ikinci sırada kanser hastalıkla­rı geliyor. Bunların da belirteçle­ri var. Doktorlar da bu belirteçle­re bakıp, ‘Senin

6 ay ömrün kalmış’ diyebiliyo­rlar.

“Bu bilgiler ile birlikte tartışmala­r “ölümü engelleyec­ek bir şey yapılamaya­caksa, öleceğini daha önceden bilen bir kişinin bu bilgi ile hiçbir şey yapamayaca­k olması” konusunda düğümlenme­kte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye